De reis van de Zeezot de reis naar verre bestemmingen

22 november 2023

202207 Zeilreis van 38 dagen naar Denemarken

Filed under: 202207 Zeilreis 38 dagen naar Denemarken — Joop @ 10:49 am

2022 zeilreis van 38 dagen naar Denemarken.

6-7 Vertrokken van Terschelling doel binnendoor naar Leeuwarden. Buitenom in de Duitsebocht waait het NW 6-7 bft. geen optie en thuis wachten hebben we geen zin in we willen weer onderweg zijn. We zeilen met een heerlijk windje naar Harlingen, dan via het van Harinxma kanaal naar Franeker voor een lunch stop, dochter Ellen nog even aan boord geweest voor een bakje koffie.

Daarna door gevaren naar Leeuwarden stukjes konden we zeilen maar het meest moest de motor aan het werk, vlak voor Leeuwarden begint het te gieten we konden nog net op tijd vastmaken aan steiger omdat de bruggen tussen 16 en 18 uur gesloten waren. Daarna waren de buien over getrokken  dan nog door een aantal bruggen en dan kunnen we een plekje vinden voor de nacht aan kade voor de Harmonie.

7-7 Van Leeuwarden naar Zoutkamp veel gemotord eerst door Leeuwarden veel bruggen, en wachten bij de bruggen vergt veel geduld. En dan de Dokkumer EE op we proberen te zeilen maar dat lukt niet erg te veel bomen en huizen langs de kant die de wind weg nemen. Tegen lunch tijd haalt de wind flink aan en kunnen we met moeite vast maken aan Marrekrite steigertje bij het dorpje Janus als we daar liggen komen er ook nog dikke buien over. We besluiten te blijven liggen voor de komende nacht en laat de buien en de wind maar lekker overwaaien wij gaan morgen wel verder dat voelt nou echt als vakantie hebben niks moet.

8-7 van Janus naar Zoutkamp, we gaan ’s morgens op pad de wind is afgenomen en de regen voorbij we zeilen naar Zoutkamp stoppen op een Marrekrite plek op het Lauwersmeer om te lunchen. Normaal smeren we een broodje onderweg maar nu we de tijd hebben meren we de boot even af voor lunch en wandelen over het eilandje. Daarna de zeilen weer omhoog en verder op weg naar Zoutkamp. Als we er aankomen is het er druk nergens een plekje, of toch daar is krap plekje op de kop van de pier. We maken vast hebben een fantastisch uitzicht over het water prima plaats. Ik nog even hardlopen toch maar een beetje bijhouden. Mooie avond in de kuip met uitzicht over het water.

9-7 Ja we moeten toch maar verder anders komen we nooit in Denemarken het volgende  doel is Groningen en dan de Oosterhaven. Eerst kunnen we weer lekker zeilen door het oude kwelder landschap. Slingerend varen langs de weilanden het een warme dag de koeien staan hier en daar in het water om af te koelen. Als we dichter bij Groningen komen lukt zeilen niet meer, ook moeten we nog door de vele bruggen die de stad rijk is. Geduld is het devies uiteindelijk komen we bij de Oosterhaven aan vinden daar een plekje met wat duwen en trekken hebben we een mooie ligplaats we gaan de stad bezoeken kopen zo waar nieuwe jassen voor mij zo dan kan ik er weer even tegen.

10-7 we blijven nog een dagje liggen genoeg te doen hier bovendien draait de Driebondsbrug alleen op afspraak en die afspraak is morgen om half elf.

11-7 Groningen naar Delfzijl de eerste handicap is de Driebondsbrug die is defect en moet op de handbediend worden, de bomen die automatisch moeten sluiten weigeren. De bediening van de brug werkt niet en er is nieuwe software op het systeem gekomen en die werkt niet goed. Er zijn nu tien mensen mee bezig om de brug te bedienen het verkeer stil te zetten allemaal gedoe. Wij zouden er om halfelf door maar liggen er om halftien al voor met nog tien andere jachten maar ook een konvooi twee sleepboten met een nieuwe coaster die naar Delfzijl moet. Ja om dat konvooi een uur lang voor de brug gaande te houden is nog een hele klus. Tot groot ongenoegen van de schippers van de sleepboten want die hadden de afspraak om 10 uur. Uiteindelijk kunnen we er door en dan gaat de hele optocht richting Delfzijl wij keutelen er maar rustig achteraan. We hebben de tijd en jachten die er hard aan voorbij racen komen we bij de volgende brug weer tegen daar moeten ze wachten op het konvooi. Als we in de sluis liggen te wachten spreekt Albertien met een Duitse  buurman en die zegt ’s morgens vroeg te vertrekken uit Delfzijl en dan over het wad naar Nordernij te varen dat lijkt ons een goed idee. We gaan door de sluis meren af in de buitenhaven klaar om morgen vroeg te vertrekken. Als het plan nog eens nader bekijk betekend dat we de hele weg naar Nordernij tegen de stroom in moeten varen niet slim. Gaan we niet doen, de Duitser heeft een motorsailer met een dikke motor en gooit honderd liter diesel tegen en komt er wel.

12-7 Als we ’s morgens vroeg wakker worden en naar buiten kijken zien we dat het potdicht van de mist zit, maar goed dat we ons plan gisteren gewijzigd hebben. De mist zal in de loop van de morgen optrekken. Wij gaan 11.30 uur met het tij mee naar buiten richting Borkum als we net vertrokken zijn bedenk ik dat helemaal niet de motor ruimte gecontroleerd had wat we normaal altijd doen voor een langere tocht. Tot mijn schrik zie in het opvang bakje onder het grof filter dieselolie staan. Controleer de bouten en merk dat ze niet strak genoeg zitten draai ze aan leeg het bakje en we gaan verder.

Als we buiten de pieren van Delfzijl zijn kunnen we zeilen, tij mee zo gaan we naar Borkum alleen moet het laatste stuk moet de motor helpen wind zakt er uit, dan om Borkum heen naar zee. Eenmaal buiten loopt de ebstroom die ons snel naar buiten bracht nu nog tegen boven het eiland. Weinig voortgang de motor moet nog even mee helpen, na een paar uur kentert het tij en kunnen met stroom mee  zeilen gaat lekker, niet erg hard maar goed te doen. Zo gaan we de nacht in  met een rustig gangetje 3-4 kts.  ontspannen zeilen we boven de eilanden langs naar het oosten.

Om een uur of vijf ’s morgens zeilen we inmiddels boven Spiekeroog. En de stroom gaat mee lopen, straks nog krijgen we de stroom ook nog tijd tegen. Als we in de buurt van de Elbe komen zal de stroom weer mee gaan lopen. Wat schetst onze verbazing als we bij de Elbe aankomen, het stroomt nog hard uit terwijl volgens de tabellen de vloed er in zou moeten lopen. Dus de stroom vet tegen we scharrelen langs het randje van de rivier om zomin mogelijk tegenstroom te hebben.

Als we halverwege Cuxhaven zijn komt de kentering en gaat de stroom mee lopen nu gaat het lekker we zeilen door naar Brunsbuttel en komen daar  ander half uur voor hoogwater aan. En moeten nog anderhalf uur op de rivier liggen te wachten voor we naar binnen kunnen schutten. Dan mogen we met veertig wachtende jachten de sluis in, wel een heel gedoe voor iedereen ligt.  Als de sluisdeuren open gaan vliegt het grootste deel van de boten de jachthaven van Brunsbuttel in, wij varen een twintig km het kanaal op om daar af te meren aan plek tussen palen. Het is inmiddels vijf uur zodat was het tripje wel, nu eten en nog even rustig bijkomen en vroeg naar bed.

13-7 van de palen plek naar Rensburg gemotord toen waren het geronk zat, zijn de haven in gegaan om o.a. boodschappen te doen en de benen te strekken. Nou dat hebben we geweten. We raken aan het dwalen door de stad verliepen ons op zoek naar winkels. En als we ze vinden moeten nog zeker een half uur terug sjouwen met een zootje boodschappen. Het ook wel weer lekker om een eind te lopen.

15-7 van Rensburg naar de sportboothaven  Stickenhorn  in het Kielerford. We varen naar de sluis het kanaal moeten we toch op de motor doen. Als we bij de sluis aankomen varen zijn de lichten al op wit knipperend en mogen we invaren. In de sluis klim ik de kade op en meld ik mij op het gebouw om de doorvaart te betalen maar dat kon daar niet meer. Maar waar dan wel vlak voor de sluis was een plek en aan de andere kant bij Holtenau. Om daar nog weer heen te varen terwijl iedereen door vaart dus wij ook, betere informatie verstrekken sluiswachters dit was niet duidelijk.

We blijven twee dagen in de Stickenhorn haven liggen harde wind voorspeld dan maar een rondje hardlopen is ook niet verkeerd.

17-7 We willen vandaag naar Fehnmarn eiland naar plaatsje  Borgstaken daar zijn we in 2016 een keer uit het water geweest dat ging toen erg soepel misschien als optie om het nog een keer te doen om het onderwater schip te schilderen het is een mooie tocht, het zeilt geweldig. Eenmaal onder de hoge brug door ligt er een baggervaartuig dwars voor de brug we kunnen er nog wel langs. Dan via smalle geul met omtrekkende beweging naar het plaatsje. Daar aangekomen zoeken we een ligplaats het is er aardig vol maar we vinden nog een plaatsje naast motorboot Sil uit Harlingen en meren naast hem af. Zo dat is voorspoedige reis geweest. Als we in de watersportzaak kijken voor verf die we graag willen, hebben ze het niet dus vergeten we de actie maar.

18-7 ja willen weer verder want in zweden wachten een paar vrienden van ons die graag weer terug willen zien. Maar Zweden is nog ver eerst maar naar Gedser onderaan de punt van Denemarken 59 mijl te gaan een lange tocht wind ZW 4-5 bft. Het is een mooie tocht lekker kunnen zeilen we komen om 16.30 aan meren af en gaan als de bliksem eerst naar de supermarkt want het is zaterdag en morgen zijn misschien de winkels dicht. Nou het is gelukt de belangrijkste dingen weer gekocht we kunnen weer vooruit.

19-7 van Gedser willen we naar Klintholm varen 42 mijl, helaas erg weinig wind een grootdeel van de tocht op de motor moeten varen en er zijn ook geen goede stopplaatsen onderweg. Dus door pruttelen. Als we de haven binnenlopen is het er mudvol met moeite vinden we nog best een leuke plek voor de nacht. Het is een reuze gezellige haven zo in de zomer maar bijna geen voorzieningen een kleine supermarkt meer camping winkel een paar restaurants maar harstikke druk. We blijven nog een dag liggen anders zijn we te vroeg op onze afspraak met de zweden. Verkassen wel naar een rustiger plekje. Het is zondag dus wasdag ja tijdens je vakantie ben je toch het gevoel van tijd kwijt. We wandelen wat rond ik ga nog een klein rondje hardlopen om toch maar in beweging te blijven.

21-7 ja vandaag zeilen we naar Zweden, Skanor ligt onderaan het ZW puntje van Zweden een soort schiereiland. Het is 42 mijl zeilen helaas de wind is erg zwak en tegen we moeten kruisen, ook de zee is erg onrustig zodat de boot niet op snelheid komt, en om voorbij de krijtrotsen van het Eiland Mon te komen moet toch de motor bij springen. Eenmaal de hoek om wordt de wind beter en de zee rustiger en kunnen we zeilen. We zijn vanmorgen vroeg vertrokken 6.30 want er is ’s middags slecht weer voorspeld dus op tijd weg. Als we bij Skanor aankomen ligt het ook weer erg vol maar we vinden op advies van de havenmeester een goede plek naast een ander schip. Als we aan wal en het dorpje bekijken heeft een hoog Volendam gehalte, aan de kade en stranden veel vermaak en toeristen.

22-7 we blijven hier nog een dag onze Zweedse vrienden Gun en Jorgen komen aan boord. Ze wonen al jaren in Chicago VS maar zijn zomers vaak in Zweden voor vakantie. Wij kennen hun van een ontmoeting in St.Maarten daar heb ik de Heineken regatta met hun mee gezeild. Als ze aan boord komen kunnen we gezellig bijkletsen en koffie drinken daarna gaan we met hun auto een rondrit in de omgeving maken en worden we getrakteerd op een lunch. Na nog wat rondgereden te hebben gaan terug aan naar de boot scoren nog een grote ijsco op de haven dan gaan de zweden naar hun verblijf twee uur rijden en wij weer aan boord.

23-7 van Skanor Zweden naar Kopenhagen Denemarken. Van morgen vroeg ontbijten en touwtjes los om 6.45 uur de haven uit. Zetten de zeilen en kunnen mooi bezeild op weg naar Kopenhagen eerst aan de wind, later ruimer zeilen het is een mooie tocht. Er staat een pittige wind 4 tot 5 bft. In een grauwe omgeving het miezert een beetje maar het gaat voorspoedig zo komen we om half twaalf aan bij Kopenhagen hier moeten we even opletten er liggen voor de haven allerlei baggerboten die aan het werk zijn. We slingeren er om heen en komen dan aan in de haven  Margreteholms of Seijlclube Lunetten.

We meren af en gaan na een bakje koffie rond wandelen in de omgeving en op zoek naar een supermarkt om weer wat eten in te slaan. Later op de haven terug zien we een Nederlandse OVNI Passepartout binnenlopen die helpen we met afmeren. We spreken af om vijf uur te happy hour te houden bij ons aan boord, was gezellig we hadden ze al eerder ontmoet op Terschelling al was dat een tijd geleden.

De volgende dag gaan we Kopenhagen bezoeken lopen rond in de stad bezoeken wat winkels kijken in de omgeving van het centrum maar zijn ook al snel verzadigd van alle drukte en gedoe in de stad we hadden de vouwfietsen mee en gaan weer terug naar de boot.

26-7 Eindelijk lijkt de weersvoorspelling beter en kunnen we weer verder. Matige wind aan het eind van de dag toenemend. Wij om 8.15 uur de touwen los en naar buiten om op weg te gaan. De weerberichten hadden het nog wel over kans op een bui, er hangen wel donkere wolken in het westen we trekken uit voorzorg zeilkleding aan. Dat was dus mis gedacht de regen viel mee maar de wind die er uit kwam was des te meer. Albertien zegt laten we de genua maar niet helemaal uitrollen en dat was maar goed ook, Windvlagen van 35 kts. het ging wel hard. De voorspelling was westen wind dan kunnen we mooi halverwind naar Rundstad. Helaas de wind draaide naar het NNW en nu liggen we eindeloos te hakken aan de wind dat vinden we niet grappig. We komen langs een andere haven Skovshoved en besluiten daar naar binnen te gaan 9 mijl gezeild in twee uur eindeloos liggen hakken aan de wind daar hebben geen zin in. In de haven een mooi plekje gevonden en afgemeerd zo dat was een kort maar heftig tripje. Het plaatsje stelt niet veel voor we hebben er rondgewandeld veel mooie huizen maar meer een voorstad van Kopenhagen. Die middag nog wel even hardgelopen dat dan wel weer.

27-7 vertrokken naar het Zweedse eiland Ven we hebben er goede herinneringen aan uit 2006 en willen het weer bezoeken. Nu met een mooie bezeilde westen wind eindelijk een weervoorspelling die eens uitkomt. We hebben de indruk dat de weervoorspellingen de laatste tijd er altijd behoorlijk naast zitten. We zeilen alleen op de genua want het blaast toch 20 kts. Dan gaat het hard genoeg. Wel hebben we 1 knoop stroom tegen maar het gaat voorspoedig. Na twee en half uur zeilen komen we aan bij het eiland het is een kleine havenkom en die ligt behoorlijk vol gelukkig vinden we nog een plekje met de steven naar de kade en achter een paar palen alleen konden we niet tijdig de achter touwen om de palen leggen zodat we met behulp van een buurman naast ons de lijn om de paal kunnen krijgen het ligt wel onrustig in het haventje want de wind staat precies op de ingang zodat er golven naar binnen lopen. Vroeger moest je een achter anker uit gooien die ook nog slecht hield in de zachte bodem maar nu staan er een aantal achter palen en dat is wel fijn. Het weer is wat onstabiel  af toe regen. Ons brood is op toch maar op zoek naar een winkel jawel op de andere kant van het eiland vind ik een soort camping winkel. Ze noemen het hier een farmershop. Een zakje bolletjes gescoord dan hebben we weer te eten.

28-7 Van het eiland Ven in Zweden willen we naar het Deense binnenmeer  zeilen bovenaan Sjaeland de wind is inmiddels afgenomen tot zwak NNW 2-4 bft. Gedeeltelijk gezeild soms  motorzeilend hoog aan de wind maar eigenlijk te weinig om te kruisen. En zo varen we tussen Helsingör en Helsingbörg door naar het noorden daarna naar het westen.

Het gaat niet snel maar tenslotte hebben we vakantie. Eigenlijk willen we wel verder maar de wind is te zwak. Vandaar dat we Gileleje terecht komen. Tot onze verrassing is het een heel gezellig vissersdorp met veel toerisme. We vinden een plaatsje aan de vissers kade. Ja om negen uur vertrokken en om halfdrie liggen we voor de kant afstand 20 mijl.  We gaan er zowaar uit eten bij een van de vele tentjes Albertien een garnalen salade en ik fisch en chips. Voor morgen voorspellen ze ZO wind 2-3 bft. Misschien kunnen we dan met genaker beter zeilen. Voorlopig liggen we in dit vissersplaatsje wat ook al behoorlijk vol ligt. Omdat het zo druk is in de haven krijgen we buren. We zien veel schepen binnen komen met honden en kleine kinderen aan boord en denken laten die elders een plekje vinden maar als er een Nederlands schip binnenloopt en rondvaart roepen we hun om naast ons te komen liggen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_20220729_204753090_HDR-768x1024.jpg

29-7 ja we willen verder maar de voorspelling is geen wind vandaag. De buren maar op de koffie uitgenodigd gezellig gekletst over het wel en wee van varen in Denemarken, en varen in het algemeen het zijn oud Bruinevloot schippers en weten wel wat er te koop in deze wereld het is een gezellig gesprek. Maar dan komt er een prachtig windje opzetten, we zeggen tegen de buren dat we wel verder willen zeilen. We nemen afscheid en gaan op weg. Het wordt een mooie zeiltocht op genaker en genua beide uitgeboomd en zo zeilen we naar het haventje van Odden aan het eind van het schiereiland van Sjaeland.  Helaas is de wind erg wisselvalig genaker er op even later er weer af gewone zeilen omhoog later er weer af genaker weer omhoog wel een gejoker. We denken laten we maar naar Hundested haven varen dat is dichterij maar onderweg draait de wind weer zodat we de oude koers weer oppakken. Uiteindelijk neemt de wind toe en wordt stabiel. De gewone zeilen er op en zo zeilen we naar Odden. Tegen zessen lopen we de haven binnen die al weer behoorlijk vol ligt. We zijn  aan het zoeken naar een plekje en letten niet op de andere boten. Inmiddels maakt een viskotter los en komt recht op ons aan varen er is naast ons ruimte genoeg maar hij wijkt niet, zodat wij aan de kant moeten we schieten een zijpad in maar worden verrast door een dwars stroom zodat dwars in de vaart komen te liggen net genoeg ruimte om met behulp van een Deense zeiler te kunnen draaien en naast hem te mogen afmeren dank je wel vriendelijke meneer. We geven hem later een potje overheerlijke cranberry jam van Terschelling voor de vriendelijke hulp. 39 mijl gevaren.

30-7 Van Odden in de west kop Sjealand gaan we naar het Samsö de voorspelling is een oostelijk windje en kunnen bezeild naar het plaatsje Ballen op Samsö  het is 35 mijl. We vertrekken om 7.00 uur het windje is nog wisselend.   Maar naar na een tijdje wordt de wind stabiel en hebben we verder een mooie zeiltocht. Als we om 15.30 uur de haven van Ballen binnen lopen is die overvol. Gelukkig krijgen we een plaatsje naast een Nederlands schip die vier-dik ligt we mogen langs zij komen. Het zijn leuke mensen die inmiddels in Denemarken wonen. We wandelen door het plaatsje Ballen stelt niet veel voor, we scoren een ijsje. Morgen meer dan gaan we het eiland rondfietsen.

31-7 we kunnen verkassen de haven is half leeggelopen dus genoeg plekken vrij. We leggen de boot langs een steiger halen de fietsen te voorschijn en gaan het eiland rond peddelen er staat wel een stevige zuiden wind dus een eind weg zijn we zo, maar we moeten ook nog terug. Dus niet het hele eiland rond maar ongeveer de helft het is een heel agrarisch eiland met prachtige koren velden. Het doet allemaal erg gemoedelijk aan. Komen  kleine dorpjes tegen. Er zijn wat winkels toch ook een beetje saai. Onderweg kopen we bij kraampjes langs de weg asperge aardappels. Hebben we eerder gehad die smaken erg lekker. Als we bij de boot terug komen liggen er al een stel boten naast ons afgemeerd. Dat stapelt nog door zodat we uiteindelijk 5 dik komen te liggen. En dat vinden we wel genoeg de zesde zoekt verderop maar een plekje.

Ik ga nog even een rondje hardlopen het laatste beetje energie moet er nog even uit dan heb ik genoeg beweging gehad en kan in de rust stand. Nog een prachtige avond gehad ondanks dat er een klein beetje regen valt.

1-8 Ja we beginnen aan een nieuwe maand waar blijft de tijd. We hoorden van anderen dat in de top van Funen een prachtig baaitje ligt rondom beschut die willen we bezoeken. We gaan op weg met een NW wind 5-6 bft. We zeilen er met een bloedgang heen het is 15 mijl zeilen. Om 11.50 uur gaan we voor anker in het prachtige baaitje, er is zelfs een klein jachthaventje in aan gelegd maar wij willen ankeren dat is ook een mooie vorm van vrijheid. We hadden contact gehad met Giel van catamaran Skik die wil naar het noorden varen alleen is hij het gehak aan de wind zo zat dat hij ook hier naartoe komt. Later die middag lopen ze binnen en ankeren achter ons het wordt een gezellig weerzien met een gezamenlijke maaltijd bij ons aan boord. Giel had een opstapper “Jur” bij zich die met hem terug zou zeilen naar Nederland helaas wou de wind niet meewerken zodat het er niet in zit, morgen gaat de wind naar het zuiden en kunnen ze naar Aalborg in de Limförden varen en wij willen naar het zuiden en dat is niet zo slim met deze voorspelling. We gaan het zien.

Als we ’s avonds op bed willen en Albertien nog even op haar telefoontje kijkt waar andere bekenden zitten ziet ze tot haar verbazing dat zeilboot de Bull van Jaap en Alie het eiland  Anhöld voorbij vaart en ze hadden gezegd dat ze er naar toe willen. Vreemd denkt Albertien en belt hun op om te vragen wat hun plannen zijn. En dan krijgen we te horen dat ze pech hebben met de hydrauliek ze kunnen de genua niet meer inrollen. Dat is balen en waait een dikke 5 bft. Uit het noorden dan maar door varen en proberen het probleem op te lossen. Het is elf uur en wij kunnen ze niet helpen en gaan slapen.

2-8 het houdt ons toch bezig we slapen onrustig en zijn om twee uur allebeide wakker laten we nog maar even bellen of de Bull al iets opgelost heeft. Gelukkig hebben we nog verbinding al is die wel slecht, ze hebben de genua kunnen inrollen maar er zit een lek in de hydrauliek en nu is alle olie uit het systeem in bilge van de voorpunt gespoten 75 liter daar wordt je niet blij van. Bovendien maakt de pomp op de motor een raar lawaai en durven ze de motor niet te gebruiken. Ik zeg tegen Jaap dat is niet fijn de wind gaat morgen liggen en draait tegen. En dan geen zeil en geen motor dat is niet handig. Ik opper dan om de pomp van de motor te halen en dan een blindplaat er op zetten die heeft hij bij zich dan kun je in ieder geval de motor weer gebruiken. Hij zal het bekijken en wij gaan weer pitten.

Om zes uur ’s morgens weer bellen, het is gelukt de pomp gedemonteerd en de motor draait weer pff. Dat is fijn ik zeg; als jullie naar Samsö varen daar is een goede beschutte ankerplek, dan gaan wij er zo ook heen dan kunnen we samen naar het probleem kijken en mogelijk oplossen. Zogezegd zo gedaan, wij gaan opstaan en ontbijten. Nog even Giel die Jaap ook kent op de hoogte stellen van het probleem bij Jaap en dan gaan we ankerop. De wind is inmiddels gedraaid en zo kunnen wij weer terug zeilen naar Samsö het gaat eerst niet hard genua en genaker uitgeboomd, later als de wind aantrekt kan het grootzeil erbij en zo zeilen we weer terug naar Samsö. Waar we rond de middag aankomen. Kunnen naast een schip wat naast de  Bull ligt afmeren. Zodat we makkelijk heen en weer kunnen lopen voor eventueel gereedschap te pakken. Eerst maar lunchen en het verhaal aanhoren en dan in actie komen. De bilge leeg pompen via een pompje die maar vijf liter op kan slaan dan over gieten in een emmer die via een trechter legen in waterflessen en jerrycans waar laat je 75 liter olie het lukt. We weten dat er een slang stuk is en die zit onder de ankerketting bak en daar kunnen we slecht bij. Jaap zegt; dat doe ik later wel in Nederland. We ontkoppelen het gedeelte van de lekke slangen, zodat de rest weer gebruikt kan worden via de powerpack dat is een elektrisch hydrauliek pomp. Zo dat is voorlopig weer opgelost. We vieren de overwinning met een wijntje. Verder nog een gezellige  avond met fisch en chips uit een lokale viskraam. Inmiddels is de haven weer tjok vol we liggen nu met zes boten naast elkaar en er staat een stevige aflandige wind zodat de trossen van de eerste schepen zwaar belast worden ook al staan er een paar extra trossen uit van andere schepen. Alles ligt aan de dezelfde bolders te trekken als die het begeven is lijden in last.

3-8 de wind is gaan liggen vannacht alleen is de zuidenwind niet handig voor ons om naar het zuiden te varen. Over een paar dagen wordt de wind NW. Wat is wijsheid Albertien zegt we kunnen ook naar Ärhus varen dat ligt NW van ons, en dan zitten we onder hogerwal als de wind weer noordwest wordt. Goed plan wij zeilen met een lopend windje naar Ärhus het gaat niet hard, extra zeilen er bij en zo scharrelen naar onze bestemming. Op de kop van Samsö laat de wind het even helemaal afweten en zetten we het oliezeil (de Motor) bij eenmaal onder het eiland weg komt er een mooie wind opzetten en kunnen we heerlijk zeilen tot voor de haven van Ärhus. Het is inmiddels twee uur.

Ook deze haven is behoorlijk vol vooral in het begin is het erg druk als we door varen naar achter zien nog een prima plek. We passen net in het gaatje steken wel wat achteruit maar liggen hier prima en ook nog heel betaalbaar dubbel leuk. Als we afgemeerd liggen gaan we de stad verkennen we zijn hier ook in 2016 geweest. Moeten even zoeken hoe het in elkaar steekt lopen rond door het centrum.

Kopen een ijsje en bezoeken een warenhuis niet om het warenhuis maar om het fantastische terras boven op het dak met overal uitzicht punten zelfs een glazen looppad boven de winkelstraat of nog een stapje hoger en dan kijk je bovenop een bouwkraan waar je normaal tegen op kijkt kijk je nu op neer. Wel heel bijzonder overal zitjes ook stalletjes waar koffie of limonade of drank kunt kopen maar ook mensen die hun eigen thermoskan met thee hebben meegenomen zitten lekker te kletsen met elkaar. Echt een super gezellig gedoe. Tja wat nu, terug naar de boot voor happy hour. Lekker genieten van het gedoe in en op de haven boten gaan, boten komen er is altijd wat te zien.

4-8 Wat gaan we doen vandaag de wind draait pas in de middag. Het is wel gezellig in de stad alleen zijn wij wel in een dag uitgekeken. Bovendien is het erg mistig op het moment, ‘t zal tegen tienen wel opentrekken. We drinken eerst koffie en dan zien we straks wel. Trossen los en op weg de lucht is weer open. We willen wel verder, dan maar laveren naar het zuiden het windje 4 bft. Is natuurlijk fantastisch om te kruisen het gaat niet hard maar wel zeer relaxt, en zo varen zuidwaarts. Het wordt het Hou of zoals op de kaart staat Hov we kunnen mooie slagen maken het is 15 mijl maar we doen er 22 mijl over. Tegen de tijd dat we bij het plaatsje aankomen betrekt lucht en komen er buien aan zetten we strijken de zeilen en ruimen ze op huik er overheen. Dat is mooi op tijd, we varen langzaam richting haven, de buien trekken snel over en het weer knapt weer op. Tegen vieren ankeren voor het plaatsje misschien kunnen we hier vannacht wel blijven liggen, nee zegt Albertien de wind gaat vanavond om en dan is het hier lagerwal. Dat is balen had ik nog niet gezien, we liggen wel lekker ik zie dat het water 21 graden is en ga nog even over boord.

Ik had laatst gezien dat er iets om de schroefas zit ik denk misschien een vislijn of zo dan kan die wel even los snijden. Ik onder de boot met duikbril op m’n neus en een scherp mes om de lijn los te snijden. Mes voor de zekerheid met een touwtje aan pols vast gemaakt dan kan ik hem niet verliezen. Zo duik een aantal malen onder de boot het touwwerk los te snijden. Maar de laatste keer bleef ik iets te lang onder en wil snel naar boven, maar door die actie en het touwtje waar het mes aan vast zit snijd ik mijn andere hand aan het mes drie vingertoppen lek domme actie.

Toch maar de haven in om hier te liggen hobbelen vannacht aan lagerwal is ook niet fijn. Ook voorspellen ze nog mogelijk onweers buien voor vannacht. De wind gaat helemaal het klokje rond maar geen onweer van betekenis. We hebben  een mooi plekje met een goed uit zicht helemaal tevreden.

5-8 We vertrekken uit Hou 6.45 uur het wordt een lange tocht vandaag ook omdat er weinig wind voorspeld wordt.  Als we de haven uit varen en op koers liggen is het plat voor de wind genua uit op boom vlindertje varen.  Het gaat niet super hard maar wel heel relaxt zo’n 4 knoop snelheid gaat mooi. Na een uurtje draait de wind westelijk zodat de boom er uit moet en we halve wind verder varen de wind neemt ook wat toe en dat is wel fijn het is nog acht mijl naar de volgende ondiepte waar we omheen moeten. En dat is met deze snelheid toch twee uur varen, ook loopt de stroom tegen 0.5 tot 1.5 knoop Stroom tegen dus dat is een handicap. Als we verder komen zakt de wind er uit en draait tegen, de motor moet aan. Na dik een uur komt de wind weer terug en kunnen we weer zeilen de wind ruimt en zo scharrelen we naar Middelfart.

Bij Middelfart zakt de wind er weer uit door de bebouwing en de bomen langs het water, ook loopt er een stevige stroom tegen wel 1.5 knoop dat schiet niet op.  Het water slingert door deze plaats, zodat recht in de wind op moeten, motor weer aan en doortuffen tot we onder de brug door zijn dan kunnen we weer zeilen. Iets verder komt er een splitsing in het vaarwater wij nemen de oostelijke zijtak om daar in de luwte van het eiland voor anker te gaan. We hebben 36 mijl afgelegd het is mooi geweest voor vandaag. Om te ankeren voor de nacht het is even zoeken de mooiste plekjes zijn bezet. Als het Anker er om 17.00uur in valt denken we goed te liggen, helaas 1.5 uur later de wind draait nog een beetje we liggen toch nog op de klots. Inmiddels zijn er andere boten vertrokken zodat we daar kunnen ankeren. Hier liggen we goed voor de nacht.

6-8 Middelfart naar Sonderborg niet helemaal in de planning maar Oeds en Marije van Seehûn gaan daar ook heen. Dus Oeds heel optimistisch als jullie daar ook heen gaan nodigen wij jullie uit om uit eten te gaan. En dat is natuurlijk wel heel verleidelijk. Ik zeg tegen Oeds weetje hoe ver het nog is hij dacht een stukje, en wij hadden uitgerekend 38 mijl dat betekend 8 uur flink doorvaren. Oeps even niet aan gedacht. Ik zeg we gaan het proberen er is een stevige westen wind voorspeld 4-5 bft. Dan moed het gaan lukken.

Nou dat wordt inderdaad een stevige tocht met windkracht 6 af en toe. We hebben het eerste stuk stroom mee, deze stroom ontstaat door de harde westen wind die het Kattegat in blaast. Het gaat top 8 knoop over de grond zo schiet het hard op, we moeten zelfs een reef steken anders dreigen we uit  roer te lopen te veel zeil. Aan het eind ook nog een dikke regen bui waar veel wind in zat maar dan zijn we er ook bijna. Om 13.00 uur liggen voor de Sonderbörg brug te wachten om 13.40 draait de brug dan kunnen we er door en afmeren naast de Seehûn aan de kade van Sonderbörg. We kunnen heerlijk bijkletsen onder het genot van een bakje koffie. ’s Middags gewandeld en in de avond uit eten geweest op een terras aan de kade. Dat is dan weer heel gezellig.

7-8 Zondag in Denemarken eerst uitslapen naar al ons gerace om hier te komen hoezo vakantie. En na de koffie gaan Oeds en ik met Seehûn een rondje Riepel zeilen dat zijn we zo gewend op zondag. We maken een heerlijke zeiltocht in de Deense fjörden alleen de Riepel boei was nergens te vinden dan maar terug naar de dames die op Zeezot achter gebleven waren. Om half twee weer terug in de haven. Afscheid genomen zeilen omhoog wij naar het zuiden en hun naar het oosten.

We zeilen tot vijf uur het gaat niet hard we stoppen bij Schleimunde gaan daar de rivier op en ankeren voorbij Maasholm een heerlijk rustige ankerplek op de rivier, we genieten van een prachtige avond.

2-8 Zo dat was een heerlijk rustig nacht achter anker bij Maasholm. Wel om acht uur anker op varen twee mijl de rivier af en laten Schleimunde achter ons. Eenmaal buiten staat er een klein windje uit het westen, zeilen omhoog en gaan met die banaan. Ja ja 1.5 knoop over de grond niet snel maar we gaan.  Halve wind we kunnen de genaker er wel bij trekken en als die staat halen we maar liefst 2.5 knoop. Oke dat kan net maar na een half uur laat de wind het helemaal afweten. Dat wordt het oliezeil starten en met de motor rustig draaiend gaan met zo’n 4.5 knoop op ons doel af. Zo sukkelen we richting Kiel waar we om één uur aankomen.

We zoeken weer een plekje in Stickenhorn jachthaven en meren af. Daar gaan we eerst de was doen we beginnen ons zelf te ruiken. Dan boodschappen, aan de andere kant van het dorp zit een Lidl supermarkt daar kunnen we goed inslaan dus fietsen pakken en op weg. Als we terug zijn ook nog hardlopen toch maar een beetje bijhouden, een lekkere douche en dan is de dag weer voorbij. Het is nog wel een hele mooie avond, beetje in de kuip zitten lezen is ook wel fijn.

9-8 We zouden vroeg op maar verslapen ons, acht uur pas wakker.  Vandaag het Kielerkanaal in ook wel aangeduid als NOK (Noord-Oostzee-kanaal) bij Holtenau is het weer eindeloos wachten tot we er in mogen. Als er tussen de bootjes een Duitser roept dat zijn motor geen geluid meer maakt en richting de basalt keien drijft. We varen naar hem toe ik gooi een lijn naar hem en roep vast maken. De man staat me een beetje onnozel aan te kijken met de lijn in de hand en ik zeg tegen vast maken maar de man begrijpt het niet maar we drijven nu samen richting van de basalt en ik zet de motor in de achteruit en begin te trekken en de Duitser staat met het touw in de hand kan het bijna niet houden. Inmiddels zijn we een eind van de basalt we ik neem gas terug en vertel hem opnieuw maak die lijn nu vast op je kikker dan kan ik je langszij nemen en naar de steiger brengen een eind verder op. En zo geschied wij brengen hem naar de steiger in Holtenau daar is nog een plekje vrij en er ligt een Nederlands jacht wij roepen vang hun even op en dat doen ze, wij maken los ze zijn gered. Inmiddels mogen de jachten de sluis invaren, wij er vol gas heen varen kunnen gelukkig nog net mee naar binnen. In de sluis liggen ook nog drie grote zeeschepen wij varen er langs om aftemeren. Zet het schip zijn motor bij en  roer er dwars achter en wij met heel veel getrek de boel in bedwang houden gelukkig is er iemand van een buurboot voor ons die helpt anders kunnen we de lijnen niet vast maken. Zo dat is weer spanning en sensatie genoeg voor vandaag. We worden door het schroefwater nog wel tegen het remmingwerk aan geduwd maar we liggen.

Na dat we geschud zijn kunnen we het kanaal op ja waar zullen we heen Rensburg? Dat is nog vroeg. Brunsbuttel liggen we niet graag te veel herrie en geruk van de lijnen door passerende schepen. We varen in ieder geval maar een eind door waarschijnlijk Gieslau kanaal of de palenplek 20 km voor Brunsbuttel. En dat wordt het, na wat gedoe met het afmeren de passerende schepen hebben nogal een zuigende werking, uiteindelijk liggen we mooi tussen de palen. De scheepvaart zorgt nog wel voor wat onrust maar we liggen hier goed.

10-8 Wat sneller dan we in het hoofd hadden varen we richting Terschelling. Eerst nog 20 km in het NOK kanaal naar Brunsbuttel dan weer wachten voor de sluis deze keer valt het mee. Na wat rondhangen

mogen we er in, samen met talship “Oosterschelde” varen we de sluis in en nog vijftien andere jachten. Dit gaat allemaal sneller dan verwacht zodat we te snel op de Elbe komen en er nog vloed stroom loopt.

Eerst nog de motor bij en we sukkelen tegen de stroom in naar Cuxhaven, als dan het tij kentert en de stroom mee gaat lopen komt de wind ook weer opzetten. En kunnen Cuxhaven bijna bezeilen de wind trekt nog behoorlijk aan het is een mooie zeiltocht. Als we de haven in varen toch maar even tanken ze hebben hier bio vrije diesel iets duurder maar geen gedoe in je tank. Zo Zeezot heeft de buik weer vol wij zijn weer 180 euro lichter. Als we een plekje  in de haven gevonden hebben en goed en wel liggen zegt Albertien dat grote schip maakt lawaai en stinkt naar uitlaadgas van diesel. We lopen de haven over en vinden een plek waar je het niet stiller is maar geen last van de stank hebben daar gaan we liggen.

Het is inmiddels vijf uur nog even boodschappen doen voor de komende dagen en nog een ijsje scoren. Dan zijn klaar om morgen te vertrekken. We willen op de haven nog uit eten alleen het restaurant is volgeboekt geen plek meer dus zelf koken ook geen probleem. Tja het tij is eigenlijk helemaal verkeerd wat is wijsheid midden in de nacht vertrekken of pas tegen de middag ook niet aantrekkelijk. We raken met anderen aan de klets en die willen morgen vertrekken zo gauw het licht wordt, ja eigenlijk niet zo’n slecht idee dan hebben we nog twee half uur tij mee naar buiten en halverwege stroomt het hardst gaan we doen.

11-8 Dus half vijf opstaan touwen los en naar buiten de ochtend begint net te gloren. Het gaat fantastisch dikke stroom mee alleen de wind slaapt nog op de motor vrijwel recht in de wind die we waarschijnlijk zelf maken door met 9.5 knoop over de grond te varen. Als de Elbe wat afbuigt kunnen de zeilen er bij en zo motor zeilen we met hogesnelheid de Elbe af. En als de Elbe 1 ton voorbij varen begint het tij te kenteren mooier kan het niet, precies op tijd buiten daar stroomt het nooit zo hard.

Ook al om het tij niet verspelen hebben de motor bijgehad hij moet nog even een uurtje mee draaien dan wordt de wind wakker en kunnen we zeilen richting de Weser het gaat niet hard maar we komen er wel, beter dan dure diesel te verstoken.  We gaan met 4 knoop over de grond naar de Weser daar doen we het voor we hebben de tijd en de weersvoorspellingen zijn goed. Later de genaker erbij zo gaan we richting het westen. Als de nacht valt halen we toch de genaker maar weg, als vannacht zo als voorspeld de wind aanhaalt dan is het een lastig zeil om te strijken in het donker dan sta op het voordek van een slingerend schip niet op je gemak.

Het overigens wel volle maand en dan ook een prachtige nacht om te zeilen. Zo zeilen we de nacht door we zijn al heel wat eilanden gepasseerd in de morgen als de zon opkomt  zitten we boven Nes op Ameland de ebstroom loopt nog een uurtje mee. Als het mee zit komen we met de kentering bij het Westgat uit en kunnen we met de vloedstroom mee naar binnen. We zijn iets te laat de vloed loopt al maar er staat meer dan voldoende wind zo’n 20 kts. en zo varen we het Westgat in. We overwegen door het Bosgat te gaan ik roep de Brandaris op om te vragen hoeveel water er staat ze zeggen 2.5 mtr. bij NAP alleen is het erg onbetrouwbaar.

Oke we kijken wel, als we dichterbij komen zien we de boeien helemaal niet liggen hoe kan dat 1.5 maand geleden nog updates van de kaarten gedownload. Als we verder varen zien de scheidingston op een hele andere plaats liggen dan op de kaart ook de andere boeien liggen anders dat gaan we niet doen dit vertrouw ik niet we gaan door de Blauwe balg. En als we met een stevige wind tussen de eilanden door varen en bij de Blauwe Balg komen valt de wind helemaal weg de motor moet zelfs een tijdje aan om door de blauwe balg te komen. Daarna komt er weer wind niet veel maar genoeg om ons over het wantij te brengen onder de bosplaat. Als er over zijn begint het tij al mee te lopen naar Terschelling alleen wordt door het tij de wind doodgevaren toch nog even de motor zodat we de oosterom 24 op tijd passeren. En dan nog een eindsprint naar West Terschelling de wind haalt nog wat aan zo gaat het helemaal top. Om één uur meren we af in de haven.                                                                                                                  Cuxhaven naar Terschelling in 32 uur.

38 dagen weggeweest Duitsland, Denemarken en Zweden en natuurlijk Terschelling.

We kijken terug op een mooie vakantie.

Older Posts »

Powered by WordPress