De reis van de Zeezot de reis naar verre bestemmingen

13 december 2023

202306 Rondje Engeland

Filed under: 202306 Rondje Engeland — Joop @ 1:55 pm

Rondje Engeland

We zijn weer op weg. Het plan is een rondje Engeland te doen. We beginnen met naar Harlingen te varen om Janke, de zus van Albertien, op te halen, want die gaat 2 weken met ons mee varen.

Vervolgens gaan de volgende dag naar Den Oever om op Hemelvaartsdag een bijeenkomst van OVNI boten bij te wonen. We hebben een mooie zeiltocht daarheen via Inschot, Omkeer, Vlieter, en dan onder de afsluitdijk door naar den Oever. Daar gaat het mis, we lopen aan de grond. Het is springtij en we zijn net iets te laat. Als de vloed er in komt, varen we verder om in een behoorlijk volle haven aan te komen. Al met al zijn we met 27 ! Ovni’s.

Het is een gezellige bijeenkomst met een steigerborrel en een diner. Allemaal trotse OVNI zeilers met veel verhalen en kennis. De volgende dag is het plan dat we droogvallen met meerdere boten, maar er is heftige wind voorspeld en dat is eigenlijk een hele mooie wind NO om naar het zuiden te varen.

Dus gaan we niet droogvallen en varen over het IJsselmeer naar Amsterdam. In 8 uur tijd meren we af in de Oranjesluis, mooie snelle tocht. Nu nog op zoek voor een plekje voor de nacht. We willen de Sixhaven aan doen, die is vol dan door naar Marina Amsterdam. Hier komt de oudste, zeer zwangere dochter van Janke met man even aan boord.

Ja, de volgende morgen vroeg op pad, 6 uur! naar IJmuiden om daar naar buiten te gaan en het tij niet te missen. We denken met noordoosten wind kunnen we het Noordzee kanaal toch bezeilen, helaas te veel bebouwing. Wanneer we bij IJmuiden naar buiten varen is er net de kentering en zo met stroom en wind mee gaan we snel naar Scheveningen.

Daar meren in de middag af na een mooie snelle tocht. Nu wandelen op de boulevard ijsje scoren, helemaal tevreden. De volgende dag willen verder, maar er is harde wind voorspeld dus een dagje rust in Scheveningen ook niet verkeerd. Het worden meerdere dagjes.

Pas dinsdag  23 mei is eindelijk goed om verder te varen. Nu staat een lange dag op de agenda we willen naar Oostende varen. ’s Morgens om 6 uur vertrekken zodat we bij licht nog aan komen in Oostende en dat lukt. Ook nu weer mooie zeildag 20.30 uur afgemeerd in de voorhaven.

We blijven al met al  twee dagen, 3 nachten in Oostende, waar we ivm de “Oostende ten Anker dagen” in het weekend weg moeten wezen. Hier gaan we natuurlijk bonbonnetjes eten en de stad bezichtigen. Ook nu waait het  buiten te stevig om verder te varen. Dus gaan we nog een dagje met de trein naar het wonder mooie Brugge. Als het weer wat rustiger is gaan we naar Duinkerken om van daar af over te steken naar Engeland.

Ja en dan steekt daar ook weer de wind een stok in de spaken. Eerst is het tij verkeerd en als die gedraaid is, gaat het hard waaien, windje zes tot zeven bft. In het kanaal dat is minder leuk we stellen het vertrek nog even uit. Nou ja even? Deze wind lijkt nog wel een tijdje door te staan.

Op vesselfinder zien we dat de Zeevalk met Hans en Janet ook onderweg is naar het zuiden. Ze hebben aardig de sokken er in en we zoeken contact met ze. We horen dat ze naar de Scilly eilanden willen. Nou die hebben wij ook al jaren op het programma staan. Wie weet lukt dat deze keer.

Inmiddels liggen we al een week verwaaid in Duinkerken. De wind blijft hard door staan, omdat er een hogedruk gebied ten westen van Engeland ligt vast geroest. En dat zorgt er voor dat een NO windje blaast. Nog steeds windkracht 6 tot 7 bft en daar wordt je niet blij van als je het kanaal wilt oversteken naar Dover.

Nu we hier toch langer liggen, hebben we een auto gehuurd en zijn we Frankrijk aan het bezichtigen. We gaan naar Sant Omer en omgeving. Op 31mei zetten we Janke op de trein naar huis. Van de 14 dagen, die ze mee is geweest hebben we er maar 5! gezeild. Jammer.

Met Hans en Janet bezoeken we nog Lille en Rijssel . En hebben vervolgens de lastpost in Iepere in België bijgewoond. Dat was indrukwekkend. Bijzonder is dat, dat hier elke avond al 70 jaar geblazen wordt. Er zijn altijd veel belangstellenden van over de hele wereld.

Natuurlijk nu we een auto hebben moet er geshopt worden om onze en andere boten vol te laden.  Ook dat is weer gelukt de boten zijn afgetopt iedereen weer gelukkig. ’s Middags samen met de auto nog rond gereden, vestingplaatsen bekeken en de omgeving verkend.

Vrijdag de auto ingeleverd, de boot klaar gemaakt, een was gedraaid en dan kunnen we morgen, zaterdag op weg naar Dover. De wind is eindelijk wat afgenomen. Om 5 uur ’s morgens trossen los en met het tij mee naar Calais. Er staat al een dikke wind en we gaan dan ook met een rotgang richting Calais, daar zijn we al rond zeven uur. Dan het kanaal haaks oversteken richting Dover. We hebben nog steeds tij mee en moeten slechts een keer uitwijken voor een groot schip. De rest gaat voor of achter langs, het is vrij druk in het kanaal.

Dan lopen we Dover aan waar we de douane en Port control hebben op geroepen dat Engeland we binnen vallen. Of ze maar klaar willen staan. De gele quarantaine vlag gehesen. Naar wat heen en weer gecommuniceerd te hebben met de haven autoriteiten mogen we de Marina Dover binnen lopen en naar de aangewezen ligplaats varen en afmeren. Ook Zeevalk krijg een plekje naast ons. We hebben deze tocht van 42 mijl in zes uur gedaan en stroom meegehad tot voor Dover.

Als we liggen en net aan een bakje koffie zitten komt de Douane met maar liefst 10 man de steiger op lopen. We denken wat gebeurd hier? Dit hebben we nog nooit mee gemaakt. Wat blijkt er zijn vijf leerling ambtenaren bij die moeten in gewerkt worden. We denken dat wordt een heel gedoe ze checken alleen onze paspoorten maar de leerlingen halen wel de hele boot overhoop op zoek naar drugs laten we die op een paar aspirines na niet bij ons hebben.

Zo dat feestje is ook weer voorbij nu mogen we van boord en kunnen Engeland onveilig maken een wandeling door de binnenstad gaan nog even borrelen bij de lokale pub samen met Hans en Janet van Zeevalk. Plannen gemaakt voor morgen om door te varen naar de volgende bestemming het wordt het Brighton wel een fikse tocht maar we willen de oostenwind niet verspelen.

Het is weer vroeg opstaan, want we leven weer met getij en dat bepaald wanneer we weg gaan.  55 mijl is best een behoorlijk stuk zeilen maar het gaat voortreffelijk en we liggen om 17.30 voor de haven. Helaas is die verzand. We moeten op zee voor anker liggen te rollen en wachten tot 20.15 uur voor we er in kunnen. Dat was een beetje flauwe kul met onze meter diepgang. Al loopt er wel een pittige stroom naar binnen. En dan met het zwaard om hoog kun je niet goed manoeuvreren. Daar weer een nachtje gelegen voor liefst 60 euro!!  ’s morgens een lekkere douche en nog even wezen winkelen om vers brood en groentes te kopen. Zo we kunnen weer verder. Alleen loopt er een kolkende stroom in de haven waardoor we hard op de steiger gedrukt worden. Hoe komen we hier weg? Ik kijk de stroomtabellen na en zie dat, als we een uurtje wachten de stroom er uit zakt, dan kunnen we rustiger weg. Om 11.00uur touwen los en op weg naar de Solent. En het gaat weer als een speer we lopen om 17.10 op de Solent een ankerplaats aan. We kunnen de rivieren nog niet op, want daar loopt nog een stevige stroom uit. En als we hier geankerd liggen onder hoge wal op de rand van het Engels kanaal liggen we best goed. We denken we blijven hier wel liggen voor de nacht er staat een beetje swell maar goed te doen. Tot dat ‘s nachts de wind gaat liggen en de stroom de boot dwars op de deining legt, daardoor rollen we bijna ons bed uit ik overweeg even om nog op te staan en te gaan varen. Wat een geslinger het wordt een doorwaakte nacht. In de vroege morgen draait het tij weer en kunnen we nog even rustig slapen.

De volgende morgen anker op en op weg. Er staat nog steeds een oosten wind dus verder om de west. Nu willen we naar Poole zeilen. Daar is een soort wadden gebied, waar voor de nacht prachtig rustig kunnen liggen en lekker slapen. Hier voelen wij ons als eilanders helemaal thuis. Ook nu weer een mooie tocht alleen missen we het tij. Bij het binnen varen moet de motor ons te hulp komen.  We vinden een prachtige ankerplaats. Zeevalk meert naast ons af dan kunnen we eerst happy hour hebben, daarna gaan ze achter hun eigen anker liggen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 190-768x1024.jpg

En dan weer ’s morgens om 6 uur ankerop als we naar buiten varen komt er in de smalle ingang een grote Ferry binnen maar even ruimte geven, nu is het doel om naar Dartmounth te varen er is stevige wind voorspeld het is ruim 70 mijl dus nog wel even een stukje varen. De zee is erg onrustig we worden behoorlijk door elkaar gesmeten. Eerste stuk gaat geweldig alleen bij Portland Bill draait de stroom tegen en loopt zelfs op naar 4 knoop tegen, voortgang is erg slecht pas als het tij afneemt krijgen we voortgang en met het kenteren van het tij laat de wind het afweten van alles geprobeerd maar uiteindelijk moet de motor ons de laatste 20 mijl naar bestemming brengen het wordt een lange dag met het vallen van de duisternis nog een plekje aan ponton naast een andere boot kunnen vinden.

De volgende dag eerst maar uitslapen en rustig opstaan. Samen met de Zeevalkjes koffie gedronken en palaver over wat we gaan doen. Zij gaan een eind wandelen en wij rommelen nog even aan boord en gaan ’s middags het stadje verkennen. Aan het eind van de middag komen Hans en Janet terug van de wandeling en dan gaan we samen naar de lokale kroeg een pintje drinken. En het zo gezellig dat we er ook maar pubfood blijven eten. Een beetje aangeschoten gaan we terug naar de boot alleen de taxi boot was niet bereiken zodat we samen in de kleine bijboot van Zeevalk weer naar de boot varen.

Zaterdag het regent, we zouden de rivier op maar het regent en dat duurt tot een uur of drie dan is het tij verstreken om de rivier op te gaan en om in de regen te gaan varen hebben we ook geen zin  in dus klusjes aan boord waterlijn schoonmaken. Bijboot van Zeevalk plakken zit een lek in. Onze bijboot gisteren al geplakt naadje los maar hij is weer oké. Eind van de middag de wal op naar winkel voor brood en andere dingen. En natuurlijk even de Pub in om bier te drinken. Niet van dat saaie Engelse bier maar een pittige biertje. En wel de gezelligheid van het Engelse kroegleven te proeven.

’s Avonds komt de Witte Beer achter ons afmeren een Nederlandse OVNI van Maarten en Antoinet uit den Helder later daarmee een biertje gedronken en even bijgekletst. Over hun en onze plannen zij willen morgen richting Frankrijk wij gaan de rivier op omdat er geen wind voorspeld is.

Zondag niet naar de kerk maar de rivier “de Dart” op er zijn een paar dagen geen wind voorspeld dus wat kun je dan doen. De meanderende rivier op varen en daar ergens ankeren en een beetje rondkijken. Zo gezegd zo gedaan we motoren langzaam de rivier op kijken wat rond, zien de omgeving.

Ankeren op een mooie plek in de rivier in bocht bij zijtak Bow Creek deze plek is uit de drukte en er komen alleen wat lokale mensen. Heerlijk rustig hier Zeevalk ligt vlak bij ons voor anker daar hebben we straks happy hour mee en dan blijven ze bij ons eten een reuze gezellige avond. En we besluiten morgen om zeven uur te vertrekken naar onze volgende bestemming.

Als Albertien ’s morgens om zes uur wakker is en het weer bekijkt op de internet sites ziet dat er voor vandaag geen wind wordt voorspeld ze zegt we gaan niet dat hele stuk op de motor varen we blijven nog een dagje hier liggen spoed overleg met de buren om 6.30 (hallo al wakker) wij hebben besloten om hier te blijven liggen tot morgen dan is er een klein windje. Janet en Hans gaan toch weg ze willen verder oké tot morgen zeggen we en dan gaan hun weg.

Wij kruipen weer onder de wol, nee Dartmouth is veel te warm we blijven liggen en slapen lekker uit. Later de achter buren een jong stel hij een Duitse arts en zij een Engelse dame die hij hier ontmoet heeft ze wonen samen op een zeiljacht en liggen hier voor anker. Helemaal verbaast dat wij ze op de koffie uitnodigen maar kwamen graag even kletsen en koffie drinken.

’s Middags met de bijboot op pad naar een dorpje verder op om wat eten te kopen en rond te kijken. Het is zeer lokaal dorpje Stoke Gabriel met een oude kerk met een kerkhof er omheen. Maar nog bijzondere was dat op het kerkhof de oudste boom van de UK stond hij was van 1066 enorm dik hele lange takken die over een groot deel van het kerkhof waren verspreid ondersteund palen en oude grafstenen.

Na het bezoek aan het dorpje weer terug met de bijboot naar Zeezot daar nog een prachtige windstille avond gehad tot laat in de kuip gezeten.

En dan is het al weer dinsdag en gaan we weer verder er nu een lichte wind uit het noordoosten dat komt mooi uit. Op de rivier kunnen we nog niet zeilen te kronkelig en te weinig wind bij Dartmouth nog gestopt en afval in de containers gedaan dan zeil omhoog en op weg naar Salcombe waar Zeevalk gisteren heen gemotord is wij zeilen er vandaag zeer relaxt heen met een mooi klein windje het laatste stuk moet de motor nog even helpen. Zodat de rivier bij Salcombe op kunnen varen en dan naast de Zeevalk aan een mooring kunnen vast maken. We liggen samen aan een Mooring daar het erg druk is hier. Het was een mooie snelle tocht mede omdat we de stroom de hele weg meehadden. Om zeven uur vertrokken en om half twaalf waren we er al.

Na de middag het stadje in om rond te kijken het wel een gezellig stadje. Met hoog Volendam gehalte druk maar ook gezellig we wandelen een eind rond bekijken de boel maar niets nodig. Alleen een brood dat gekocht en weer op weg naar de bijboot en daar zien we Janet op de steiger zitten te wachten omdat Hans  haar komt ophalen met zijn bijboot we zeggen bel hem maar af en vaar met ons mee terug naar de schepen.

Daar hebben we nog palaver gehouden met een biertje er bij, en besloten morgen naar de volgende plek te varen in dit geval Fowey een haven met goed bereikbare ingang waar we nog goede gevoelens over hebben van ons bezoek in 2007 we hebben een mooie zeiltocht er heen. Alle zeilen er bij zelfs de genaker, halverwege een moment dat wind weg valt dus motor aan. Na een uurtje komt de wind terug uit de tegenover gestelde richting. Zo het frontje is gepasseerd van daar de wind draaiing. Maar hoe dan ook we kunnen weer zeilen nu hoog aan de wind het gaat prima tot de laatste mijlen voor de haven de wind gaat weer liggen en draait tegen, motor aan. Als we in de haven rondkijken ziet Albertien gelijk een mooie ligplaats aan een ponton daar gaan we liggen. Alleen herkennen wij de haven niet meer zoals hij in onze gedachten was we dachten aan een klein knus haventje maar het een grote ruime met genoeg moorings en pontons ligplaats genoeg. Maar ’s avonds is toch alles bezet. 

De volgende morgen veel lawaai zo vroeg in de haven er komt een groot Cruisschip ( de Wereld) de haven achteruit in varen en dropt naast ons zijn ankers in het water en geeft het geluid alsof een vrachtauto met stenen leeg gekipt wordt een  enorm geraas van de anker ketting. En dat om vijf uur in de morgen wakker worden hele anker plek.

We blijven hier nog een dag hangen er is geen wind voorspeld dus het stadje verder verkennen ook nog een grote rondwandeling gemaakt rond de baai ook aan de overkant van het water. Het zijn allemaal behoorlijke heuvels dus een fikse tippel Albertien heeft er spierpijn aan over gehouden.

We willen weer verder nu staat Falmouth op het programma er is bijna geen wind vandaag maar toch gaan we zeilen, alle zeilen bij genua genaker en grootzeil het gaat niet hard 3 tot 4 knp. over de grond en zo scharrelen we naar Falmouth. Als we er aankomen is het er een drukte van belang. Er is een zeilwedstrijd met o.a. oude schepen en als extra dertig Shanty koren die overal optreden dit weekend. Overal hoor je gezang en op onze propvolle ankerplek waar we met moeite nog een plaatsje konden vinden horen van verschillende kanten de koren door elkaar heen zingen. Wel gezellig maar ook lawaaiig.

Natuurlijk de stad in geweest rond gekeken en geluisterd naar diverse optredens ook de dag er na nog rond gewandeld, en een biertje gescoord later met Hans en Janet uit eten geweest want wij vieren dat we inmiddels al twintig jaar samen zijn. En dat mag toch wel gevierd worden. Bovendien gaan Hans en Janet ons morgen verlaten zij gaan terug en wij gaan door naar het volgende stoppunt Newlyn.

We hebben al weken oosten wind maar nu lijkt daar verandering in te komen er gaat een zuidwesten windje waaien. Dus dat wordt aan de wind zeilen het gaat mooi we kunnen Newlyn net bezeilen. Het is een vissershaven dat is dan ook aan alles te merken. Het ruikt naar vis het ligt vol met vissersschepen die ook nog af en aan varen. Om de vis te lossen er is ook een grote visafslag en ondanks dat het zondag is er veel bedrijvigheid. Zelfs de supermarkt is open voor de rest is het dorpje uitgestorven. Het is een saaie boel en ook een saai dorp.

We hebben er lekker gelegen er waren heerlijke douches en we gaan morgen verder naar de Scilly eilanden. Ja wat minder leuk is dat de oosten wind op is dat wordt aan de wind zeilen het moet net bezeilt zijn maar de wind is erg zwak. Wordt nog een uitdaging.

Het is gelukt al moest het laatste stuk de motor wel aan tij ging tegen lopen ook al haalde de wind wel aan het was hard werken om de eilanden aan te lopen. We hadden in Newlyn een Nederlandse zeiler getroffen en hij was bekend de eilanden. We hadden hem gevraagd of we met zuidwesten wind goed konden liggen bij St. Mary eiland. Volgens hem moest dat kunnen dus wij op weg.

Toen we uiteindelijk op de ankerplaats aankwamen was het er overvol en moesten te ver naar buiten ankeren met het gevolg dat de boot lag te slingeren van boord tot boord dat is balen. Gelukkig was het alleen met hoogwater zo erg, toen later de eb er inzat en het water zakte werd het een stuk aangenamer op de ankerplaats. Maar zeker niet rol vrij  de hele nacht bleef het wat rollen maar gelukkig vielen we niet uit de kooi.

De volgende dag met de bijboot naar de wal daar een wandeling gemaakt en later met een rondtoer busje nog een rit gemaakt om het eiland te verkennen. Veel gezien en gehoord over de eilanden. Op de eilanden leven 2200 mensen die hoofzakelijk met vliegtuig pendelen als ze naar de wal moeten. De zee is vaak te slecht te bevaren de afstand te groot zeker buiten het zomer seizoen gaan er bijna geen ferry’s  naar de eilanden.

Tegen de avond verhuizen we binnen de eilanden door naar een andere anker plek beter beschermd en tussen twee andere eilanden Tresco en Hyber bij het plaatsje New Grimsby daar liggen mooi voor  anker.

Bij Tresco moeten we natuurlijk de overbekende botanische tuinen bezoeken. Dat doen we dan ook we varen met de bijboot naar het strand zetten deze met hoogwater mooi hoog op het strand.   Gaan de tuinen bezoeken wat nog een fikse wandeling is.  Kijken daar rond in inderdaad prachtig aangelegde en onderhouden tuinen. Mooi om te zien, wij dwalen nog een tijd rond in de tuinen om daarna terug te gaan naar haven. Nog even door het plaatsje gescharreld boodschappen gedaan en dan naar het strand waar de bijboot ligt.

Inmiddels is het laagwater en we waren met hoogwater aangekomen dus moest de bijboot een heel eind naar de waterkant gesleept worden. Ik zie een Engels stel aankomen van onze leeftijd met het omgekeerde probleem, ik zeg ik help jullie willen jullie dan mij helpen zo gezegd zo gedaan vier mensen gelukkig.

Terug aan boord eerst maar even bijkomen van alle indrukken met een lekker kop koffie. Een relaxte avond ja wat doen we morgen ik wil de boot graag droogzetten en schoonmaken. Maar wil wel weten of het mag.

Verder wat worden de plannen voor de toekomst Schotland, we kijken al een tijdje naar het weer daar veel harde wind en regen. Willen we dat, hier bij de zuidkust prachtig weer. We besluiten Schotland te laten schieten en onderlangs terug te gaan en nog een stuk langs de oostkust omhoog te varen.

De volgende morgen de havenmeester gebeld en gevraagd of ik in Green Bay mocht droogvallen en hij zegt dat is de enige plek hier waar je mag droogvallen en ook de boot mag schoonpoetsen. Dus anker op en naar Green Bay varen dat was gelukkig vlak bij, daar voor anker en droogvallen. Eenmaal droogstaand kon ik de boot goed onderhanden nemen het is een stevige klus ander half uur hardschrobben met een luiwagen.  Die moderne antifouling werkt slecht op zeewater in ruim een half jaar tijd is de boel enorm aan gegroeid. En ik had hem vijfweken geleden ook al een drooggezet en schoon gemaakt. Nu die weer schoon is vaart veel beter scheelt wel een knoop in de snelheid. Het was wel weer lekker om een keer droog te staan om je boot te kunnen lopen en alles na te kijken.

De plannen waren om nog een dag hier te blijven en dit eiland te verkennen, alleen als we ’s morgens de weerberichten luisteren en op internet bekijken blijkt het al totaal anders er uit te zien dan voorspeld. Wat is wijsheid hier blijven of toch maar ankerop en wegwezen. Dan hebben we nog goede wind naar Falmouth en ontlopen de mogelijk dat we weer nacht achter het anker te liggen rollen.

Dat doen we gaan ankerop binnen een kwartier zijn we onderweg en zeilen richting Falmouth en met een schone boot gaat het heerlijk, maken een goede voortgang en komen tegen eind van de middag bij Falmouth aan en ankeren weer op de bekende plek. Als we liggen horen we van de havenmeester dat we weer met de neus in de Falmouth-boter vallen. Vorige keer een Shanty festival nu morgen een luchtvaart show met straaljagers en helikopters en stuntvliegtuigen. Het is een mooie show zo ver we het kunnen zien met ’s avonds een groot vuurwerk spektakel.

Zodat hebben ook weer overleeft wat wordt ons plan voor de komende dagen. We willen weer langzaam onder de zuidkust door naar het oosten. We gaan eerst naar Mevagissy is het plan, we hebben een mooie tocht er heen maar als daar aankomen zien we dat er een feest aan de gang is en er geen plek in de haven is. We besluiten door te gaan Fowey daar is altijd plek en kun goed liggen. Als we aankomen merken we wel dat er zwel in de haven binnen loopt en liggen dan ook behoorlijk te rollen achter de mooring niet goed over nagedacht, later als het tij kentert wordt het wel beter.      Wij gaan een heerlijke wandeling maken aan de wal bij Runuan een plaatsje tegenover Fowey het is een steil tegen de berg opgebouwd dorpje, dus wordt het een fikse wandeling ook  nog een stuk over een eikeltjes kustpad. Boven komen we een uitkijk post van de kustwacht tegen soort Brandaris functie.

Terug aan de haven scoren we nog een biertje en later vis en chips moet je af en toe toch eten in Engeland. Dan weer terug met de bijboot naar Zeezot lekker in de kuip zitten rondkijken met een drankje de zee is wat rustiger geworden. Morgen willen we richting Plymouth alleen de jachthaven tarieven staan ons niet zestig pond voor een nachtje aan de steiger is wel wat veel van het goede. Gelukkig hadden we een tip gekregen om in een baai voor Plymouth te ankeren voor plaatsjes Cawsand en Kingsand. We liggen er fantastisch op een klein beetje zwel maar heel relaxt met de bijboot naar het strand. Daar heerlijk rond gewandeld door de kleine vissers gehuchten op een terras een bakje koffie gedronken een top plek. Terug aan boord nog heerlijk in de kuip gezeten en genoten van het uitzicht en de baai.

Ja we leven nu alweer 27 juni waar blijft de tijd we varen vandaag naar Dartmouth daar ligt de Catamaran Skik al een paar dagen en die gaan we bezoeken. We komen elkaar al jaren tegen op de meest wonderlijke plekken en meestal gaat er bij hun wat mis aan boord. Nu lijkt het mee te vallen wij zeilen met mooi windje naar Dartmouth en komen daar in de loop van de middag aan. De boot afmeren aan een ponton de boel opruimen en dan naar Giel en Loek een bakje koffie halen, en bij kletsen over de afgelopen tijd en wat de plannen zijn voor de toekomst. Giel heeft een gescheurde pees in zijn schouder en kan niet zoveel en dacht laat ik gaan zeilen kan lekker uitrusten op de catamaran van16 meter en een beetje zeilen nou op een schip van die afmeting kun dat uit rusten wel vergeten. Dat heeft hij dan ook ontdekt, veel last van de pees er gaat natuurlijk van alles mis aan boord keerkoppelingen die slippen en even uit elkaar gehaald moeten worden goed werk met zo’n pijnlijke schouder maar hij flikt het toch maar.

Wij blijven bij hun eten en spreken af de volgende dag de rivier op te varen met Zeezot, Skik blijft liggen en wij gaan met Zeezot de rivier op met ons vieren we genieten van de tocht gaan voor anker Bow Creek en gaan met watervlo onze bijboot naar het plaatsje Stoke Gabriel om daar de oudste boom van Engeland te bekijken, dat hadden wij al gedaan maar willen het toch ook aan hun laten zien. Daarna weer terug naar Dartmouth en samen bij ons aan de kaas fondue  gezeten.

Skik is vanmorgen weer vertrokken naar Grimsby. Wij blijven nog een paar dagen plakken er komt wat slechter weer aan met harde wind en regen. ’s Middags komt er een Nederlandse boot achter ons afmeren we raken in gesprek en nodigen de mensen uit voor happy hour bij ons aan boord.  Eerst nog even een berg beklimmen waar bovenop een Lidl supermarkt zit om daar goedkoop en goed inkopen te kunnen doen. Je moet er 1.8 mijl vrij steil de berg opklimmen voor je er bent gelukkig met lege tassen naar boven, maar zwaar beladen naar beneden. Die beweging hebben we maar weer te pakken. Terug aan boord nog even naar de wal voor een lekkere douche en dan is het ook al weer happy hour tijd Henk en Silvia van zeiljacht Lotus komen bij ons om te praten. Over reizen en hun plannen om volgend jaar echt los te gooien voor langere tijd. Het is weer een gezellige tijd om te praten over onze reizen en hun plannen voor de toekomst.

De volgende dag zijn we met de bijboot naar Kingwear gevaren en hebben daar een lange wandeling lands de rivier de Dart gemaakt toen we terug waren van de wandeling komen we langs een bushalte en Albertien zegt zullen we de bus pakken naar Grimsby. Zo gezegd zo gedaan bussen hebben een leuk tarief elke keer als je opstapt kost het twee pond. Wij rijden mee tot de eind halte in Grimsby wandelen door de stad het is een redelijk grote plaats. Giel met de boot Skik was hierheen gevaren maar was al weer vertrokken. Als we bij de haven zijn zien dat de zwel de haven in loopt en de bootjes liggen te schommelen. Blij dat we met de bus hier zijn we zouden eerst met de boot hier naar toe maar de haven is wel gezellig maar niet om hier nu te liggen. We lopen nog wat rond drinken een biertje en gaan met de bus weer terug naar Dartmouth. Daar nog geborreld met de buren en besloten morgen verder te gaan Henk en Silvia gaan west uit, wij naar het oosten.

De weer voorspelling zijn eerst rustig en daarna toenemende wind op zich geen probleem. We hadden het tij zo uitgekozen dat we de stroom mee zouden hebben bij Portland Bill de tocht loopt voorspoedig maar als we dichter bij de Bill, dus de kaap komen nemen wind en golven drastisch toe. We gingen er al met een ruime bocht omheen maar de zee wordt woest en de wind hard, als we de Kaap voorbij zijn en met ruime bocht omheen varen lopen er hoge zeeën en die klappen regelmatig tegen de zijkant van het schip aan. Pas als ver de baai in zijn wordt het wat rustiger maar de wind blijft gieren. Uiteindelijk komen we in baai bij Weymouth waar Skik voor anker ligt en ze ons uitnodigen om te komen eten het is inmiddels half acht. Wij leggen de boot voor anker naast Skik en Giel komt ons met zijn bijboot ophalen voor het eten.

Tijdens het eten krijgen we het avontuur van Giel te horen hoe hij gisteren door de Reddingsboot van Weymouth hier voor anker is neer gelegd. Giel en Loek waren van Grimby naar Weymouth gevaren om dan kort om de kaap met slacktide om de rots te varen. Helaas duurde de tocht wat langer dan verwacht en waren ze een uur te laat bij de kaap op zich geen probleem zo lang je maar kort om de kaap vaart maar daar liggen allemaal lobsterpotten met boeitjes er aan die zelfs door de stroom onderwater getrokken worden zodat je ze niet ziet. En natuurlijk krijgt Giel er een die achter het roer blijft hangen. Hij durft de motor niet te gebruiken bang het touw in de schroef te krijgen met gevolg stuurloos richtingen de enorm onrustige zee te drijven, wat een soort wasmachine is en roept de kustwacht om hulp dat duurt nog een uur voor dat ze bij hem zijn en hem op sleeptouw naar de haven te kunnen brengen. Wat een avontuur nu was dat al een avontuur  maar met een gescheurde pees in z’n arm was het allemaal nog pijnlijker. Hij had een duiker gebeld om het touw er uit te halen maar die had geen tijd. Dus zelf overboord en de boel los gesneden er hingen maar liefst vier lobsterpotten aan het touw geen wonder dat hij niet meer kon sturen. De wind voor de komende dagen is krachtig we gaan de haven in om rustig te liggen en de plaats te kunnen bekijken. Daar liggen in feite uiteindelijk vier dagen a’ 56 euro per dag  dure grap. Morgen willen we verder, helaas weer harde wind voorspeld nog maar een nacht blijven.

Maken een mooie wandeling langs de Boulevard 3.5 km en willen aan het eind even iets eten maar de cafétjes staan ons niet aan. Tijdens het zoeken komen we een bushalte tegen en Albertien zegt zullen we de bus pakken hij gaat naar Lulworth Cove en Swanage. Laten we dat doen het is een leuke busreis in een dubbeldekker kunnen we mooi hoog zitten en overal overheen kijken. Het is wel een hobbelige reis maar wel bijzonder en dat op zeer smalle weggetjes waar de tegen liggers regelmatig de berm in moeten. Als we Swanage uitstappen en het toeristische plaatsje bekijken vinden we het matig. We eten Fish en chips en pakken een volgende bus weer terug, de bus is wel 1 uur en vijftig minuten onderweg moe maar voldaan komen we weer terug op de haven. Nog even kletsen met Giel en Loek en dan is deze dag weer voorbij. ’s Avonds krijgen we nog buren die aan ons afmeren een Nederlandse Ovni Jonas van Karel en Wieke ik spreek ze kort want zij moesten nog eten en Albertien lag al op bed.

Maar dan kunnen we weer verder nu gaan we richting Poole dat is een soort wadden gebied vlak bij de Solent mooie tocht er heen, eindelijk weer eens een goede wind en we zeilen met goede voortgang en stroom mee heen. Het is weer een heerlijk gebied om binnen te varen geen zwel alleen gekabbel van het water o ja, even vergeten speedboten waterscooters die maken dat het nog behoorlijk klotst. Toch maar even verkassen naar een plekje dicht onder het eiland daar liggen we toch een stuk rustiger. Skik komt op ons eerste plekje liggen daar staat water genoeg en hij heeft minder last van de hekgolven, maar zelfs Giel klaagt over het onrustiger water. En de Jonas komt ook bij ons liggen. We nodigen Karel en Wieke uit om bij ons te komen eten. Als ze bij ons zijn kunnen gezellig met praten over hun tocht we hadden hun ook al ontmoet bij het etentje in Den Oever van de Ovni zeilers.

We liggen daar prima alleen zijn er wat jongelui luidruchtige muziek gelukkig van redelijke kwaliteit en als het kouder wordt en donker verdwijnen de meeste bootjes naar de havens en keert de rust weer terug. Wij gaan de volgende dag verder. Willen nu naar Newtown een soort inham in het eiland Wight als we anker op zijn en bij Poole naar buiten varen met een dikke stroom mee krijgen we een telefoontje van Giel, er hangt op zee een zware Onweersbui en het weerlicht. Hij zegt ik ga eerst voor anker buiten in een baai. Wat is wijsheid wij gaan ook maar ankeren en bellen de Jonas op met de waarschuwing voor het onweer zij zijn nog binnen en gaan daar ergens ankeren.

Later anker op de bui trekt weg dan kunnen wij ook weg. Als we bij Newtown aankomen is het er druk lokale mensen varen hier naar toe om even te zwemmen of gewoon een doel te hebben. Maar de meesten boten verdwijnen tegen de avond en dan wordt het heerlijk rustig in deze priel.

Vandaag willen we naar Newport dat ligt midden in het Eiland Wight. Maar dat kan pas vanmiddag als het hoog water wordt. Een tijdje later komt zeiljacht Jonas binnen van Wieke en Karel als ze afgemeerd liggen. Sturen ze ons een app-je dat ze eind van de middag naar een lokale kroeg willen voor een pintje bier of we mee willen. We zouden weg maar dat kan morgen ook wel dus de plannen worden omgegooid we blijven in deze mooie omgeving liggen. Gaan eind van de middag met bijboot met buiskap tegen het spatten naar de Jonas en later naar de kroeg. De buiskap scheelt echt een stuk want het waait nogal stevige en dan wordt je vaak nat in het bootje.

We varen samen met hun de rivier op naar een plekje waar soort zeilvereniging is, daar leggen we de bijboten neer en dan moeten we nog wandelen 25 minuten om in het dorpje te komen waar “de kroeg van Wight zit”. We bestellen een biertje en gaan op het terras zitten om daar te komen moeten we buitenom over de weg naar de achterkant van de tuin lopen wel apart. Als we later nog iets te eten willen bestellen blijkt de keuken al dicht. We kunnen nog wel een zakje chips kopen nou dan dat maar. Ja op een been kun je niet lopen dus nog maar een biertje scoren ja dat kan nog net want de kroeg is eigenlijk al dicht. O dat was voor ons een misverstand we hadden begrepen dat ze gewoon open waren. Als troost krijgen we de chips van het huis en kopen nog wel een paar biertjes wij blij en zij blij. Als het op is wandelen we weer naar onze bijboten en varen terug naar onze boten leuke middag gehad en genoten van ons samenzijn. De dag raakt weer op gelukkig is de wind wel wat gaan liggen en kunnen rustig voor de wind terug varen naar Zeezot.

We willen naar Cowes varen even met het tij uitzoeken hoe laat we daar moeten aankomen het kan er nogal hard stromen in de rivier de Medina. Maar we komen mooi met hoogwater slacktide aan en kunnen rustig afmeren in de haven. Door een misverstand met de havenmeester moeten we verleggen inmiddels stroomt het al wel in de haven, gelukkig met een beetje manouveren weten we de boot achteruit op de plek te krijgen waar we graag willen liggen. Dan kunnen we op de koffie bij Giel en Loek die hier gisteren al heen gevaren zijn. Zo gaat dat dan, fijn dat we in de haven liggen de wind begint stevig door te waaien dat was ook de reden om in de haven te gaan liggen.

Middags de stad bekeken nog even naar de andere kant gelopen om een Aldi supermarkt te bezoeken. Dat was een fikse tippel goed voor onze beweging want aan boord zit je toch te veel stil.

 ’s Avonds met Giel en Loek naar een restaurantje geweest was lekker maar wel karig. Dan nog maar aan boord een toetje eten ik haal in een supermarkt tiramisu en maak aan boord Irische koffie dan hebben wij de buikjes wel vol.

Ja vandaag  ook weer harde wind dus lekker in haven blijven liggen we kopen een meermans buskaart en gaan het eiland verkennen. Met de kaart mag maximaal met vijf personen 24 uur reizen met de bus. Dat gaan we doen met Giel en Loek we rijden het hele eiland Wight over stappen af en toe uit kijken rond en stappen weer op de volgende bus. Zo zien we in korte tijd veel van het eiland tussen het laatste ritje Ryde en Cowes daar zit een half uur tussen twee bussen even een biertje en limonade drinken. Het is wel een gezellige plek stam kroeg maar geen eten. We hebben wel trek het is al zeven uur bij een restaurant er naast hebben ze heel betaalbaar goed eten daar maar even aanschuiven. En dan met een latere bus weer terug Cowes naar de boot.

We gaan weer verkassen naar Newtown de havens zijn te prijzig om lang te liggen en bij Newtown kun je ankeren en Cowes hebben we ook al weer gezien. We gaan op tijd weg om de stroom mee te hebben er staat al een stevige wind twee reven in de zeilen en op weg het is 7mijl al laverend is het nog een stevig stuk zeilen tegen 6bft. wind als we er aan komen en het anker laten vallen voelt het toch als een soort thuis komen in dit mooie wadden gebied.

De wind blijft de hele dag nog hard doorstaan maar we liggen hier goed. De voorspelling is dat er nog een stevig front aan komt met veel regen en mogelijk windkracht 8 bft. Dus gaan we de volgende dag naar Portsmouth en gaan de haven  in bij Royaal Clarence marine een royale goed voorziene jachthaven met badkamertjes als sanitair zeer luxe en voor hier heel betaalbaar. We blijven hier 3 dagen liggen dan is het slechte weer over gewaaid en kunnen we weer verder.

Ook Giel heeft weer een jachthaven opgezocht ook met zo’n grote Catamaran lig je niet lekker achter je anker met de voorspelde wind. Hij ligt bij Gosport marina 300 meter bij ons vandaan. Alleen als we naar hun toelopen moeten we een half uur omlopen om er te komen we kunnen beter de bijboot er in gooien dan is het 5 minuten varen. Maar ja bewegen moeten we toch en dan is het een lekkere wandeling naar hun voor een kopje koffie.  Onderweg komen we langs een Aldi kunnen we gelijk inkopen doen dan is dat ook maar weer binnen.

Ja dan een dag met de voorspelde storm we liggen behoorlijk te slingeren in de haven ondanks dat die goed beschut ligt regelmatig dikke regen buien over dan is het heerlijk rustig om aan een steiger te liggen. We gaan de volgende dag als het weer iets rustiger geworden is, nog steeds windkracht 6 tot 7bft. Naar de overkant van de rivier naar Portsmouth. We willen daar rondkijken o.a. bij de Spinaker tower en er zit een groot winkelcentrum.

Nou die Tower is wel leuk maar het winkelcentrum is een groot commercieel verhaal met veel van dezelfde dure kleding en parfum en dat soort winkels daar waren we gauw uitgekeken. IJsjes 4 pond per bolletje dan maar de supermarkt in en 3 IJsjes scoren voor 1.45 pond dat is betaalbaarder. Weer terug aan boord krijgen we Giel en Loek te eten dus aan het werk voorbereiding treffen. Het wordt een soort gado gado maaltijd met veel toeters en bellen en als toetje een grote doos tiramisu dat wordt smullen en Giel is gek op tiramisu.

Als Giel en Loek komen hadden ze als verrassing een grote doos tiramisu meegenomen dat wordt niet twee keer smullen maar vier dagen toetje eten tot het je neus uitkomt. Maar het was wel super gezellig.

Ja het weer lijkt beter te worden we kunnen weer op weg nu naar Eastbourne zo een 60 mijl varen de wind zou afnemen volgens de berichten, al spreken de weer goeroes elkaar tegen. Maar wij willen wel verder in de haven is het nog rustig als we boel klaarmaken voor vertrek. We varen de haven uit hijsen de zeilen vol tuig het zou eerst niet hard waaien. We komen op de Solent en konden gelijk al een reef steken er stond al een stevige wind. Samen met ons komen er nog een stel Nederlandse en Engels schepen die allemaal de dezelfde kant op willen. Het gaat hard eenmaal op zee kunnen we nog een rif er bij steken 6 bft. En de bijna voor de wind wij zetten de genua op de boom laten hem een beetje voor de voorstag waaien en treinen er vandoor gaat prima maar harder dan voorzien dat betekend dat we veel te vroeg bij Beachy head aan gaan komen. Ja en zeil minderen is ook niet fijn je wilt opschieten. We zien wel misschien gaat de wind nog afnemen het nog zeker 6 uur varen voor we er zijn.

Afnemen daar had de wind nog nooit van gehoord ze leest waarschijnlijk de weervoorspelling niet op internet de wind nam alleen maar toe. Hoe dichter we bij de kaap kwamen de golven werden hoger en onstuimiger. We hadden ook nog 2 knoop stroom tegen de zee is erg onrustig, daar door het was spannend zeilen. Maar het ging allemaal goed. Uiteindelijk meren we na 9.5 uur af in Eastbourne snelle tocht ondanks dat Zeezot toch al weer begint aan te groeien. We gaan door de sluis naar binnen, buiten de haven valt alles droog. En meren af aan een royale steiger. We blijven morgen ook liggen dan is er bijna geen wind voorspeld en om alles te motoren met de dure diesel dat is ook niet fijn en tenslotte hebben we een zeilboot.

Als we weer verder gaan is de weer voorspelling zwak tot matige wind uit ZW we beginnen eerst maar een stuk te motoren, zwakke wind uit NW oké straks kunnen we indraaien en kunnen halve wind zeilen richting Dungeness. Nou niet dus, als we een eindje die richting op zijn haalt de wind al weer flink aan een draait naar ZW het gaat voorspoedig al wordt de zee wel onrustig richting de Kaap.

Nu zijn we inmiddels wel gewend dat het zo gaat maar hoe dichter we bij de kaap komen hoe onstuimiger de zee wordt de golven nemen flink toe en het schip maakt rare schuivers door de zeegang. We komen verschillende Nederlandse schepen tegen die onderweg zijn naar Cowes om mee te doen met Fastnet race. We hebben nog contact met het schip Vita die ook onderweg is we dachten hem te kennen maar het bleek iemand anders te zijn en wensen hem een goede race, ook de van Uden een bekende racer kwamen we nog tegen ze hadden tij en wind tegen dus hard werken daar aan boord.

Inmiddels zijn wij de kaap voorbij en het hoekje om de zee was nog wild met hoge golven. Hoe verder bij de kaap weg hoe rustiger de zee wordt. En zo zeilen we richting Dover als de haven in het zicht komt trekt de wind nog even stevig aan. Er loopt een dikke drie mijl stroom dwars voor de ingang langs met gereefd grootzeil en de motor hard werkend vliegen we naar binnen om daar de zeilen te strijken en op te bergen. Op zee was het zo een heksenketel dat kunnen we beter achter de pieren doen waar uit de golven komen. Dan nog een plekje zoeken in de haven rust in de tent.

Het is inmiddels 20 juli er komt slecht weer aan we willen voordat het ons bereikt wel naar Nederland toe. We vertrekken ’s morgens om elf uur uit dover dan hebben we het tij mee naar de overkant Calais en dan kunnen we als we mazel hebben nog een heel stuk de vloed mee hebben langs de kust richting Duinkerken. Het gaat goed eerst een stuk op de motor zwakke zuidoosten wind pal tegen maar als we bij de trafic lane komen kunnen we zeilend er over heen dat is weer fijn dan kunnen een mooie slag richting Duinkerken maken. Duinkerken aanlopen en dan daar weer verwaaid liggen vinden we een slechte optie we gaan door. Misschien Oostende inmiddels neemt de wind af en draait tegen toch maar de motor aan.

Het tij begint tegen te lopen en we rekenen uit dat we niet voor middennacht in Oostende kunnen zijn. En dan de volgende dag weer vroeg verder beetje onzinnig. We besluiten door te varen er is voor vannacht geen wind voorspeld en een vlakke zee laten we maar doorzetten dan zijn we in ieder geval voor het slechte weer in IJmuiden. Zo gezegd zo gedaan, als we voor zijn Goeree komt het daglicht weer en ook de wind wordt wakker. We kunnen weer zeilen we overwegen nog even in Scheveningen te stoppen. Ja dan liggen we daar verwaaid gewoon door gaan, de wind trekt aan en we schieten flink op al is het een heel eind zeilen. En natuurlijk hoe dichter we bij IJmuiden hoe wilder de zee wordt, tij loopt wel mee de golven worden hoger en er zit geen patroon meer in ze komen van alle kanten.  Ook komt en gaat er nogal wat scheepvaart bij IJmuiden naar binnen en buiten waar we toch rekening mee moeten houden. Hevig slingerend met bijna geen stuur loodst Albertien de boot naar binnen. Als we in de jachthaven aankomen en willen afmeren staan daar tot onze stomme verbazing Hugo en Sigrid van de Zeester die onze touwen aanpakken we hebben hun ooit ontmoet in Barbados in 2007 erg leuk hun hier weer te zien. Zo gauw we liggen gaan bij hun aan boord om bij te kletsen over hoe het met hun en ons gaat erg gezellig.

Maar ja we willen verder naar Amsterdam om daar nichtje Hanne en Jeffrey te ontmoeten met pas geboren zoon Lieuwe. Wij varen door het Noordzeekanaal naar Amsterdam proberen nog even te zeilen gaat wel alleen iedere keer obstakels op de wal die de wind tegen houdend dus toch maar op de motor als in Amsterdam aankomen zoeken we een plekje in de Sixhaven. Als we er binnen varen ligt het eigenlijk al vol maar we zien nog een gaatje daar schuiven we Zeezot in en denken hier liggen we mooi. Nu is de haven wel vol maar niets is minder waar er komen nog wel 6 jachten binnen die ergens tussen schuiven. Gewoon gezellig druk en niemand die zich druk maakt over hoe druk het is iedereen is blij met een plekje zo dicht bij het centrum van de stad. Wij gaan later op baby visite bij Hanne met de bus dwars door Amsterdam  even naar Osdorp. Daar ontmoeten we de afgepeigerde ouders van de jonge telg die nog al wat aandacht vraagt. Toen we ons voorstelden hadden we niet het gevoel dat hij er iets van snapte maar ach dat komt nog wel hij is nog jong en moet heel veel leren. Later wij weer terug naar de boot.

We blijven nog een dag maar dat betekend in de Sixhaven dat je de hele morgen bezig bent met een schaak spelletje er moeten tien jachten uit maar er liggen er ook al weer twaalf te wachten die graag een plekje willen maar om twaalf uur is de rust weer teruggekeerd iedereen heeft weer een plekje en de haven is weer vol. Wij gaan nog de stad in willen nog wat boodschappen doen. En rondkijken en zo rommelt de dag voorbij het slechte weer met veel wind waait over en morgen kunnen we verder.

’s Morgens weer het schaakspelletje om er uit te komen maar dat lukt allemaal goed en dan gaan we naar de Oranjesluis die weer vol ligt omdat mensen niet met hun boot aansluiten duurt het allemaal onnodig lang we hebben geen haast het komt wel. Daarna nog de Schellingwoude brug dan zeilen hijsen en op weg naar Enkhuizen een mooie bezeilde koers langs het paard van Marken zoals de vuurtoren wordt genoemd. Natuurlijk trekt de wind nog weer aan zo dat we weer reven moeten maar een snelle tocht ondanks de aangroei op het onderwater schip. In de sluis bij Enkhuizen een vlotte schutting dan nog een plekje zoeken in de oude haven die ook al aardig vol begint te raken en het is nog maar twee uur. We liggen uiteindelijk met drie schepen naast elkaar. Dat gaf nog even een probleem met de buurman naast ons die niet overweg kan met zijn boot en ons bijna aangevaren had volgens mij gewoon onkunde volgens de buurman fontijnkruid.

Nog een paar stukken varen, wind voorspelling die toch weer niet uit komt matige westen wind maar niet bij ons. Stevige NW wind reef er weer in en hakken hoog aan de wind op de vervelende IJselmeer golven. Als we uiteindelijk in Stavoren aan komen lopen we een bijna lege haven binnen zou er iets aan de hand zijn mag je hier niet liggen??? We snappen er niets van, hoogseizoen en geen boten. We meren op het mooiste plekje van de haven af en roepen toch maar even de havenmeester op of er wel mogen liggen. De havenmeester snapt er ook niets van waar al die boten blijven ongekend rustig maar we mogen er rustig liggen en dat voor slechts 20,50 euro wat een verademing na de bezopen dure havens van Engeland. Nog even boodschappen gedaan en Carolien uitgenodigd om te komen eten en bij te kletsen was erg gezellig. Die nacht en ochtend veel regen over de boot gehad.

Ook in de morgen nog dikke regen buien om tien uur klaart het op dan kunnen we de boel klaar maken om te vertrekken. Nog even diesel tanken bij de tankboot daar hebben ze bio vrije diesel geen gedoe in je tank. Maar bij het afmeren had de veerboot uit gemak zijn schroef nog in het werk staan zodat wij met een klap tegen de olieboot werden aan aangedrukt wat een kapot reddingslicht oplevert dat is balen waarom laat die kapitein zijn schroef draaien als hij afgemeerd ligt. Maar goed tank gevuld en op weg naar Kornwerd  het is een bezeilde koers dat is fijn. Er trekken dikke buien voor en achter langs maar ook een over ons heen met veel regen en ook veel wind we hadden uit voorzorg al gereefd en dat was ook wel nodig. 6bft. En tegen draaiende wind die gelukkig later weer krimt naar het westen zodat Kornwerd bezeilt blijft.

Bij de sluis is het weer wachten geblazen er komen dan zoveel jachten dat er besloten wordt om in de grote sluis te schutten. Geen probleem als je de problemen kent van eerst achter vast dan de rest. Het gevolg twee jachten die dwars in de sluis komen te liggen. Uiteindelijk liggen ze achterste voren in de sluis gelukkig zonder schade hooguit een deuk in de ziel van de schipper. De sluis uit gaat allemaal goed nu het wad op we gaan over het Zuidoostrak voorspeld matige westen wind. En wat hebben wij NW 6bft. Recht op de kop voor het eerste stuk tot aan het gasplatvorm is het om te kruisen te ondiep zodat we motorzeilend het eerste stuk afleggen en bij het platvorm draait de wind alsnog naar het westen en kunnen we de rest bezeilen. En zo komen we aan op Terschelling waar we verwelkomt worden door Duitse kennissen van Tim en Steffie en hun kinderen erg leuk ze hebben een fles Cava mee om een aanlieger te drinken op de boot met hun. En hun natuurlijk uit genodigd om bij ons te komen eten maar dan morgen avond.

Zo dit was ons rondje of beter heen en weertje naar Engeland met als hoogte punt de Scilly eilanden tien weken onderweg 1550 zeemijl afgelegd 70 nachten 37 in jachthavens de andere voor anker. 1768 euro  uitgegeven aan havengeld. 150 liter diesel verstookt het meest nog naar IJmuiden.

Maar al met al een mooie reis gemaakt langs de zuidkust van Engeland en eindelijk de Scilly eilanden bezocht die al lang op ons lijstje stonden.


Powered by WordPress