De reis van de Zeezot de reis naar verre bestemmingen

2 oktober 2018

201808 tocht naar de Oostkust van Engeland

Filed under: 2018-08 tocht naar Oostkust Engeland — Joop @ 12:15 pm

Oostkust Engeland

Wij, Peter Lans en Joop Blikman, vertrekken van Terschelling om een bezoek te brengen aan de Engelse oostkust het plan is om over het wad naar Den Helder te varen en van daar over te steken.

We vertrekken maandag 6 aug. om 12.00 uur uit Terschelling. Het is om 16.00 uur hoogwater. De wind is zuidwest. We kunnen het Schuitengat net bezeilen tegen de stroom in daarna voor de stroom richting Inschot we moeten wel een paar slagen maken. Het Inschot is het vrijwel recht in de wind.

Dus de motor aan en zo varen we naar de Paardenhoek. Daar aangekomen blijkt het net niet bezeild dus verder op de motor. Pas aan het eind van het Scheurrak kunnen we zeilen. Nu richting Texel en later Den Helder eerst haalt de wind aan achter het eiland. Om later er helemaal uit te zakken. Motor aan en zo het zeegat uit op weg naar de overkant.

de lange Jaap den Helder

Het is inmiddels 19.00 uur geworden en we hebben de warme hap achter de kiezen. Zo varen we de nacht tegemoet, hopende straks te kunnen zeilen. Het is druk op zee, we moeten voor diverse schepen uitwijken. Peter pakt de eerste wacht van 21.00 uur tot 24.00 uur en ik probeer te slapen.

zon ondergang

Wissel van de wacht Peter heeft diverse keren moeten uitwijken voor schepen in de scheepvaart route. Nu mag hij rusten en neem ik het over. We zijn het drukste punt voorbij en zo motoren we richting Engeland.

Er was lichte wind voorspeld uit het zuiden maar waarom wacht je dan niet dat er een betere wind voorspeld wordt nou de verwachting voor de komende dagen is harde zuidwesten kracht 6 tot 7 bft. en daar zitten we ook niet op te wachten. Dan willen we liever aan de oostkust van Engeland zijn dan kunnen we onder hoge wal zeilen.

ontspannend zeilend

Na Joop’s laatste wacht om 10.00 uur komt er wind op zetten eerst zwak de zeilen er bij maar al snel krijgen we een lekker windje en kunnen we Lowestoft aanlopen waar we uiteindelijk om 16.00 uur afmeren in de Royal Souverein Yachtclub. Zo nu eerst een Radler bier. Daarna melden we ons bij de haven kantoor en nemen we een lekkere douche.

de Yachtclub

Na het avondeten gaan we de stad verkennen en ontdekken dat de stad nog meer verpauperd is dan 14 jaar geleden het ziet armoedig uit. De mensen zien er slecht verzorgt uit. Blij dat ik in Nederland woon. En met dat beeld komen we terug aan boord.

De volgende morgen wandelen we de andere kant op over de boulevard dit ziet gelukkig al een stuk beter uit maar het houdt niet over. We hebben het gezien we gaan naar Southwold 12mijl ten zuiden van Lowestoft. Met een zuidwesten wind met reven er in zeilen naar het zuiden. We zijn vanwege het tij pas om 13.00 uur vertrokken het is niet zo heel ver maar we doen er lang over pas aan het eind van de middag lopen Southwold binnen.

southwold haven

Wat een verschil met Lowestoft vrolijke mensen die staan overal te kijken of wandelen het is er gezellig druk al de oude vissers hutjes staan er nog, al zijn de meeste niet meer in gebruik voor visserij. We meren af aan een ponton en genieten van het geheel waar we in terecht gekomen zijn. Wandelen over de brug naar de havenmeester maar die is al naar huis. Wat doen gaan we terug naar de boot of wordt het Fish en Chips, dat wordt het dus.

fish and chips

Inmiddels is het donderdag 9 aug. we gaan een wandeling maken naar het stadje Southwold, door de weilanden er heen gewandeld over een soort voetpad daarna het stadje verkend ziet goed uit al hoewel je nog steeds als je een winkeltje in stapt vijftig jaar terug in de tijd stapt. We wandelen verder met een omweg naar de haven terug maken de overtocht naar Zeezot met een roeipont en zijn dan weer aan boord om 11.30uur.

roeipont

De windvoorspelling is harde zuidwesten wind maar tot onze verbazing is hij noord dat is mooi we gooien de lijnen los en varen de rivier af met een stevige stroom achter de kont naar buiten daar rollen we de genua uit. En gaan op weg richting de rivier de Ore en Alde zo’n ruim twintig mijl hier vandaan. Het gaat hard maar de stroom loopt ook hard tegen dus over de grond gaan we maar 4.5 kts.

Op een gegeven ogenblik horen we een motorboot achter ons ronken het blijkt een kustwacht boot te zijn, misschien hadden ze ons al opgeroepen maar de marifoon stond nog op havenkanaal 12. En konden we ze niet horen toen ze bij ons waren zag ik dat, zet de marifoon op kanaal 16 en roep ze op ze wilden van alles van ons weten en gingen daarna weer weg.

de kustwacht die achter ons aan komt

En wij zeilen door naar de ingang van de rivier Ore daar aangekomen blijkt dat we nog te vroeg zijn, het tij loopt nog uit we scharrelen over de grindbanken met hier en daar 1.5 mtr. water naar de ingang van de rivier altijd weer spannend, we komen over de grindbanken heen en dan lukt het nog een eindje de rivier op te varen en daar vinden we een mooi anker plekje. Spijker erin en tijd voor happy hour. Heerlijk gelegen op de rivier een paar keer wakker van het ankeralarm door kentering van het tij even de boel controleren en verder slapen.

De volgende dag op tijd wakker maar geen haast weer berichten geven slecht weer op maar wij blijven toch op de rivier gaan later met de stroom naar boven naar Aldenburg om daar een ankerplek te zoeken om het slechte weer uit te zitten. Er komt wel flinke wind en buien over maar het valt wel mee.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 160-1024x768.jpg
watervlo in plané

We blijven hier voor de nacht en gaan morgen wel verder. De rubberboot opgepompt en daar later mee naar het stadje gevaren op het uitgaande tij heen en met het opkomende tij terug.

thames barge

Inmiddels is het zaterdag wat te doen het tij is pas om twee uur hoog, dan pas kunnen we met de eb mee naar buiten. Er staat een mooi westen windje ik zeg tegen Peter we gaan na de koffie op de genua tegen de stroom naar Orford en gaan het plaatsje en het kasteel bekijken we drijven met een sukkel gangetje naar Orford het laatste stuk op de motor wind tegen en pikken daar een mooring op.

yachtclub Orford

We zouden een paar uur blijven en dan door gaan naar de uitgang van de rivier en morgen verder. We melden ons bij de havenmeester en vraag wat moet ik betalen voor een paar uur aan mooring ja dat wist hij niet goed maar als we er voor de nacht blijven kost het 10 pond oké daarvoor blijven we liggen.

We hebben het kasteel bezocht en door het plaatsje gewandeld leuk om te zien maar niet bijzonder ook kasteel was leuk om te bekijken er was geen interieur in maar wel hoe het gebouwd was. Aan het eind van de middag het zeil gerepareerd stiksels los over ruim een meter de stiksels vernieuwd nog een hele klus al die gaatjes te voorzien van een draadje peter aan de ene kant en ik aan de andere een heel geprik maar het is weer klaar.

zeilnaad repareren

Vanmorgen willen naar de rivier de Deben en dan door zeilen naar Woodbridge aan het eind van de rivier. We zouden om half acht vertrekken hadden we uitgerekend. Ik was al vroeg wakker het waait flink en we lagen onrustig aan de mooring. De eerste boten op de rivier beginnen al te draaien ik denk we moeten weg anders loopt de stroom straks tegen.

Peter was inmiddels ook wakker van mijn gerommel zodat we weg kunnen. Peter had vannacht minder goed geslapen de ankerbol tikte steeds tegen de boot. Ik gooi de boot los van de mooring en we gaan op weg op de motor. De wind staat meer tegen dan maar voorspeld maar dat is wel vaker zo hebben we ontdekt dus doorvaren. De stroom loopt langer door dan verwacht en buiten staan er flinke brandings golven op de banken waar we overheen moeten. We besluiten nog even te wachten tot de eb gestopt is, om uit te varen.

Na een uurtje rondgevaren te hebben wordt het water rustiger we gaan op weg er loopt een behoorlijke zwel hier aan lagerwal we stuiteren er over, dichter bij de bar van de rivier staan nog brandings golven we proberen voorzichtig of het diep genoeg is het kan net, ander halve meter water met flinke golven even tikt het zwaard de grond aan en krijgen we meer water nog niet veel 2.5 meter.

Grootzeil erbij met twee reven er in en de motor en zo gaan we op weg naar de Deben stevig stuiterend over lastige golven aan lagerwal wat verder op zee wordt het rustiger en zo varen we slagen makend richting de Deben. Ook daar is de zee onrustig maar goed te doen er staat genoeg water buiten en op de drempel hebben 2.20 meter water.

En zo varen we alleen op het grootzeil de rivier op met het tij mee, gaat gemoedelijk na een paar uur geslingerd te hebben over de rivier komen we bij Woodbridge aan om twaalf uur daar afgemeerd in Tide Mill Yacht Harbour zo we zijn er.

bootonderdelen

We gaan het plaatsje verkennen rond de haven is er veel veranderd veel nieuw bouw, projeckt ontwikkelaars zijn er aan de gang geweest er is weer een tube leeggeknepen gevolg te duur dus leegstand. Het stadje zelf valt mee daar is niet zoveel veranderd.

de haven met laag water

Morgen kunnen we om 14.30 uur pas weg in verband met het tij alles valt hier droog dus vertrekken kan alleen met hoogwater vandaar. Als we ’s middags vertrekken is de wind gaan liggen dus een groot stuk op de motor gevaren later komt er wat wind toch nog een beetje zeilen. We ankeren voor Horsesand en gaan morgen ochtend verder dan naar Harwich en de Orwel rivier op naar Ipwich.

Niets is zeker in je leven er gebeuren altijd wel dingen die niet voorzien had. Zo ook deze morgen we willen me het laatste staart van de eb naar zee varen. We vragen een lokale zeiler hoeveel water op de ondiepte in het begin van de rivier staat de man zegt 1.4 meter O dan kunnen we er wel overheen we houden de steile kant van de vaart aan want daar is meestal het diepst 4.5 mtr. dat gaat mooi en als we bijna buiten zijn loopt de diepte hard terug maar we denken 1.4 moet lukken helaas we stranden op de grindbanken van 1 mtr. diep dat is balen het tij loopt nog uit.

We schuren met de buik over het grind het rammelt onder de boot door met een beetje stoeien komen we weer in dieper water en varen de rivier terug op, dan maar wachten. Ik wil het zwaard weer laten zakken maar het zit vast dat is balen. We varen de rivier verder op en pakken een mooring op. We halen de zwaardkast open om met een zeillat te voelen waar de stenen zitten veel krijgen we er tussen uit maar een paar zitten muurvast. Wat we ook proberen we krijgen ze er niet tussenuit we voelen ze wel helaas we moet de boot het water uit.

boot het water uit stenen tussen het zwaard

We varen op de motor terug naar Woodbridge daar is een kraan die ons liften kan havenmeester gebeld en die zegt kom maar hier dan tillen we hem er gelijk even uit. Zo gezegd zo gedaan terug gevaren er uitgetakeld en de kiezelstenen verwijderd totaal 20 minuten werk voor slechts 312 pond au dat deed pijn, maar het is weer klaar en we kunnen weer varen. We varen voor de tweede keer naar Horsesand aan het begin van de rivier ankeren daar weer om morgen over de drempel te varen maar nu met meer water dan vanmorgen.

Nou het is goed gegaan, anker op en grootzeil gezet op de rivier hier is nog rustig. Al loopt het tij hard in en het waait behoorlijk dus toch maar een rif in het grootzeil. We varen tegen de stroom in motorzeilend naar buiten over de drempel nu meer dan twee meter water. En eenmaal buiten kan de genua erbij met nog een paar slagen opgerold en zo zeilen naar Harwich.

in rust

En later door naar Ipwich de rivier slingert behoorlijk maar we kunnen het mooi bezeilen af en toe een slag maken, en om vier uur lopen Ipwich binnen en meren af in de marina in de stad.

in het stadje

Donderdag 16 aug. de dag begint met dreigende luchten maar het duurt tot 11.00 uur voordat het begint te regenen, intussen de ramen van de boot nog maar even gekit we hadden een beetje lekkage het kan nog net voor het gaat regenen. Als het begint valt er ook genoeg voor lange tijd het blijft regenen tot 15.30 uur en dan zijn de buien voorbij. Het zonnetje breekt door en wij vertrekken alsnog uit de marina het is een half uur voor hoog water dat komt nog mooi uit. We varen op de motor naar Pin Mill pikken daar een mooring op. We laten de bijboot te water en gaan naar de kant ik ben benieuwt naar alle oude zooi aan de wal schepen verrot of half gezonken en een heleboel die als woonschip gebruikt worden. En die het grootste deel van de dag droog liggen.

met terras zonder klanten

En als kers op de taart bezoeken we de kroeg The Butt and Oyster in de wijde wereld bekend onder de zeilers en voor veel mensen die de kroeg bezoeken uit de omgeving. We drinken een lokale half pint of beer en genieten wat we allemaal zien het is de moeite waard. Later varen we terug naar Zeezot en als we na het eten naar de kant kijken zien dat alle boten daar al droog liggen ook de steiger waar we met de bijboot aan lagen ligt al ver droog

De volgende morgen er staat een klein windje uit het zuidwesten we hijsen de zeilen aan de mooring en gooien los en dweilen met het tij en een beetje wind naar Harwich we komen precies met laag water aan, de wind is gaan liggen en de motor moet bij om naar zee te komen. We gaan stuurboord uit richting Brightling at the Sea.

We kunnen net hoog aan de wind naar Walton at the Naze zeilen daar aangekomen draait de wind tegen en volgende 12 mijl moeten kruisen de wind neemt toe tot 16 en later 20 knopen zo’n windkracht 5 bft. het zeilt fantastisch en als vlak bij de rivier de Colne zijn draai de wind verder tegen en neemt verder toe reef er in en verder zeilen nu kunnen we wat ruimer zeilen en dat is ook comfortabel. Zo komen we 6 uur later in Brightling at the Sea aan meren af aan een ponton en dan eerst een bakje koffie.

Later met de watertaxi naar de wal voor boodschappen brood, groente en niet te vergeten de Whisky raken op en moeten aangevuld worden, het zijn eerste levensbehoefte voor een zeiler.

in het avond zonnetje

Vandaag gaan we naar de Blackwaters het doel is het dorpje Maldon het is een stevige tocht het ligt voor een groot deel van de tocht recht in de wind we hebben 1 rif in het grootzeil en de genua een paar slagen opgerold om de stag. Het is nog een hele tocht kruisend naar de bestemming. Als er aan komen zijn we nog te vroeg voor Maldon we gooien het anker er in en wachten tot er genoeg water staat.

de dorpsjacht steiger gratis liggen als je er komt

Als er dan na een paar uur later genoeg water staat gaan we naar het dorpje daar aangekomen lopen voor de haven vast, geen water genoeg we bellen met de havenmeester die zegt optimitsch je mag gratis afmeren aan het ponton naast de Thames Barges dat zijn oude bruine vlootschepen van Engeland. Nou dat ponton lag hoog en droog en het is nu 2.5 uur voor hoogwater bovendien liggen er al een aantal schepen aan dat wordt hem niet.

Brages in Maldon

We konden ook nog een plek in een jachthaven krijgen maar die lag nu nog droog we varen nog wat rond en horende de keiharde kermis muziek en denken dat wordt ergeren, we varen weer terug en gaan ankeren aan de rand van de rivier dat lijkt ons beter dan de herrie van de haven.

We hebben een heerlijke rustige avond de muziek van Maldon blèrt nog op de achtergrond maar is niet storend. Om 21.00 uur is het afgelopen dan keert de rust weer. Wij zijn aan het dobbelen geslagen Yatchee het zo rustig op deze plek dat we niet eens merken dat we al droog liggen als we later gaan kijken liggen rondom droog in een laagje modder.

Vannacht een rustige nacht gehad alleen onrustig geslapen, want het stuurwiel maakt rare bewegingen schokt wat, de stuurautomaat los gemaakt die beweegt goed het stuurwiel lijkt goed toch voelt het niet goed en daar lig ik dan wakker van. ’s morgens om 6.00 uur eruit en de boel losgemaakt en gekeken geen rare dingen te vinden alles werkt goed.

Nu we toch wakker zijn gelijk maar eten en vertrekken het is zondag is dus eieren met champions echt een zondags maal het is net hoogwater hier dus het tij mee Harwich 35 mijl pakweg 6 uur zeilen maar het gaat hard de wind blaast met een dikke 5 bft. we gaan af en toe 9 knopen door het water. Het is ruim bezeilt en om 11.00 uur varen Harwich binnen. Even twijfel ik of we niet gelijk door zullen gaan naar Nederland maar de berichten hebben het over harde wind 7 bft. We zoeken aan het begin van de Orwell rivier een anker plek en blijven hier voor de nacht liggen.

Dover radio geeft harde wind op voor dit district en later zelfs kans op windkracht 8 bft. dus er staat ons nog wat te wachten. Voorlopig liggen we rustig achter anker ik probeer nog wat slaap te pakken wat niet lukt en buiten blaast een vlagerige wind over het water wij liggen hier wel goed morgen voorspellen ze ZW 3-4 we zijn benieuwd.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 445-768x1024.jpg
ontbijt voor de oversteek naar Nederland

Na een goede nachtrust zijn we er klaar voor 7.00 uur opgestaan even ontbijten broodjes afbakken en dan kunnen we op weg er is vrijwel geen wind maar Dover radio voorspeld 3 tot 4 ZW later afnemend en variabel. We gaan op de motor op weg en varen langs de kust eerst omhoog om goed uit te komen voor de oversteek. Er is van alles te zien op het water maar het meest verbaast ons de stil liggende schepen wat doen ze hier gewoon een beetje wachten ze liggen niet voor anker maar drijven maar wat rond??

We hebben het tij mee naar boven dat is wel aangenaam en schieten lekker op. Als we vrij zijn van de aanloop routes gaan we ONO uit richting Maasvlakte om daar net ten Noorden van uit te komen. Het blijft motoren tot bij de Maasvlakte dan steekt er een licht windje op uit ZZO 3 bft. Genaker er bij motor uit en zeilen ja een uurtje, wind weer weg wat een gedoe voor een uurtje.

blister er bij

We motoren verder richting IJmuiden het wordt inmiddels donker ik neem de eerste wacht van 21.00 tot 01.00 uur dan lost Peter mij af. En zo varen we rustig verder tussen productie platforms en windmolen parken door en komen in de morgen aan bij Den Helder.

Het is een drukte van belang allemaal garnalenvissers. Er liggen wel twintig kotters in de ingang ’s geul van Den Helder hier moeten wel gouden garnalen rond zwemmen. Als we het wad op komen staat er een heerlijke bries eindelijk dan toch nog zeilen. het gaat fantastisch tot we in het Inschot komen, de stroom loopt hard tegen en de wind neemt af we schieten niet op.

We hadden met de dames (Albertien en Anneke) afgesproken om vijf uur thuis te zijn maar zo wordt het wel acht uur dan toch maar weer de motor aan en uiteindelijk om twintig voor zes meren we af op Terschelling 14 dagen en 549 mijl later na ons bezoek aan de Engelse Oostkust. Ik ontdek een paar dagen later dat de stuurkollom is los geraakt vandaar het rare geluid bij het sturen onderweg.

Powered by WordPress