De reis van de Zeezot de reis naar verre bestemmingen

21 september 2010

201006 de reis van Nei Schylge naar Denemarken en terug

Filed under: 201006 zomerzeilreizen — Joop @ 11:36 pm

De reis van Nei Schylge naar Thiborøn in Denemarken en weer terug.

 

 

Oeds en Joop zeilen het schip naar Thiborøn waar Oeds en Marije er mee op vakantie gaan naar Noorwegen en Zweden. Maar voor het zover is nog niet, eerst de boot er heen brengen de voorspelling is lichte wind uit het zuidwesten. We vertrekken om vier uur van Terschelling het is hoogwater via het Schuitengat varen naar buiten er is wel wind maar deze is tegen zodat we op de motor naar buiten varen. Zogauw we het bezeild krijgen gaat de motor uit en we zeilen, ja leuk maar de wind laat het al gauw afweten zodat we alsnog op de motor verder moeten. We varen enige uren op de motor richting Denemarken. Als er weer een windje opsteekt gaan we weer zeilen, ook hadden we al uitgerekend dat we wel moeten zeilen want er is niet genoeg diesel om de hele weg op de motor te kunnen varen en uitwijken naar Helgoland is ook geen optie daar verliezen we te veel tijd mee. De hele nacht is het rustig weer geweest, er varen wel verschillende schepen om ons heen maar we hoeven niet uit te wijken. Later in de nacht zien we tot onze verbazing in de verte een boorplatform staan met een windmolen er op en als we dichterbij komen blijkt dat de Duitsers hier een heel windmolenpark aan het bouwen zijn midden in de Noordzee op het drielandenpunt van Denemarken Duitsland en Nederland, natuurlijk bouwen ze de molen wel op eigen grondgebied maar het is wel een vreemd gezicht. In de loop van de morgen komt er meer wind op zetten en we maken nu goede vorderingen. Met de genaker er bij halen we nu een snelheid 5 mijl per uur, de wind krimpt en neemt toe zodat we een meer voordewindse koers krijgen en met de genaker uitgeboomd halen we zelfs een snelheid van 7 knopen over de grond richting Thiborøn als het zo door blijft waaien dan komen we zo rond 7 uur s’avonds aan inmiddels hebben we via de mobile telefoon kontact gehad met Marije en Albertien die per auto onderweg zijn naar Thiborøn en verwachten daar om een uur of zes aan te komen nou mooier kan het niet. Als we dan ook om 7 uur binnen lopen staan de dames al op ons te wachten. Na bij gekletst en gegeten te hebben blijven we nog een nachtje aan boord slapen. De volgende dag gaan Marije en Oeds verder met de boot richting Noorwegen en Zweden op vakantie en wij stappen in hun auto richting  Nederland op weg naar huis.

 

Na de vakantie van Oeds en Marije zullen wij de boot weer terug zeilen.

 

 De reis van Fredrikshavn naar Terschelling met Nei Schylge.

Fredrikshavn  donderdag 19-08-2010     bewolkt West 5-6

Om 10.00 uur vertrekken we, nadat we eerst boodschappen hebben gedaan. Buiten de haven komen we uit de beschutting van het land en moet het 1e rif in het grootzeil. Het waait stevig. Hoe verder we uit de kust komen des te harder laat de wind zich gelden. Het tweede rif moet er in en de fok draaien we voor een derde in. We gaan erg scheef  en het schip krijgt water over de boeg. De wind neemt verder toe, af en toe 30 knopen, 7 Bft.  We stampen erg, zo aan  de wind varend. Bovendien loopt de stroom tegen. De snelheid is maar 3 mijl, het schiet niet op. Na ruim anderhalf uur besluiten we om terug te gaan, want via de weerberichten krijgen we storm waarschuwingen door. Ook de terugweg is niet comfortabel, eenmaal terug in de haven komt er een weldadige rust over ons heen. ’s Middags heb ik het plaatsje bekeken en nog wat boodschappen gehaald. Albertien heft haar slaapachterstand op. ‘s Avonds een lange wandeling gemaakt door het plaatsje en langs de haven.  Afstand vandaag was 10 mijl

Vrijdag 20-08-2010 bewolkt ZW 5-6 en geen waarschuwingen meer van kracht.

Om 5.00 uur vertrekken we nu aan de wind met twee reven in het grootzeil het gaat niet hard 3.5 tot 4 mijl maar helaas stroom tegen ½ tot 1 mijl later wordt de wind meer zuidelijk en neemt af tot 8 kts, de snelheid over de grond loopt terug naar 2 mijl. Dit gaat ons te langzaam en dus de motor aan. Op zeil en motor halen we een snelheid van 3.5 mijl over de grond. Om 9 uur komen we in de stromende regen aan bij Bønnerup. Het is wat zoeken in de haventje , maar we vinden een plekje, dat overigens uitsluitend bestemd is voor schepen boven de 12 meter. We zouden door zeilen maar waren het gebeuk zat. Vandaag 67 mijl gevaren en 55 mijl over de grond afgelegd van de ongeveer 200 die we moeten doen. 

Zaterdag 21-08-2010 licht bewolkt ZW 5-6  Het lijkt een mooie dag te worden. Vertrek om 5.30 uur De wind is aangenaam ZW 4. We varen om de punt van het eiland en hebben zowaar stroom mee!! 7 mijl op het log. Helaas de lol is van korte duur. Eenmaal om de kaap krijgen we de stroom tegen. We knokken tegen stroom en wind. De ene slag hebben de stroom tegen en de andere slag is ongunstig. Het belooft een lange dag te worden. Gisterenavond heb ik, voor het slapen gaan de olie van de motor gecontroleerd en die stond  halverwege de peilstok. Dat vind ik te weinig. Ik schrik; hoe kan dat? En controleer het nog drie keer, maar het blijft hetzelfde. Ik kan de reserveolie niet vinden. We zijn al een aantal uren onderweg en ik sms  Oeds de eigenaar van het schip om te vragen of er olie aan  boord is. Gelukkig dat is er wel en vul het bij controleer de peilstok en zie dat er nu te veel olie in zit, dat is balen hoe krijg dat er weer uit en dan ook nog op een stampende boot die aan de wind zeilt. Eerst maar zeilen dat zie ik later wel, en inderdaad als ik de motor moet starten omdat de accu’s bijgeladen moeten worden en we gelijk een stukje verder onder de kust willen gaan varen begint na een kwartier de motor alarm te gillen oliedruk te hoog, motor gelijk af en zeilen maar weer. Dan nu toch de olie maar aftappen liggend voor de motor voorzichtig de aftap schroef een stukje los gedraaid zodat de olie met een heel dun straaltje er uit loopt opvangen in een afgesneden petfles en dat alles op een aan de wind zeilende op een stampende boot een feestje, het duurde dan ook ruim een uur voordat het klaar is maar dan kunnen we de motor weer gebruiken. Maar er is inmiddels wat afgenomen tot 20 kts. wind en we zeilen lekker alleen die verrekte stroom tegen het schiet niet op en ons doel recht in de wind halen we nooit bij daglicht. Bovendien sturen we de hele dag al op de hand de wind varieert in richting en sterkte de stuurautomaat kan het niet bij houden we zijn het zat, Albertien vindt nog een mooi alternatief binnen bereik en we verleggen de koers naar een groepje eilanden noord oost bij Samsø.  Daar gaan we voor de nacht naar toe om te ankeren en dat allemaal net voor het donker wordt. We hebben 45 mijl afgelegd.

Ons snoepreisje wordt een werkvakantie gewoon een race tegen de klok omdat ik dubbele afspraken gemaakt heb en Albertien weer naar zieke vader wil. We moeten dinsdag in Rendsburg zijn voor de afspraak en voor Albertien om de trein naar huis te pakken.

Zondag 22-08-2010 kerkdienst gemist moest te vroeg weg 5.45 uur wind ZW 5 en stroom mee als dat zo blijft wordt het vandaag een feestje na al die dagen van wind en stroom tegen. Nu eindelijk een bezeilde koers en de hele dag hebben we stroom mee gehad leverde soms 7.7 mijl op de teller dit is genieten de mijlen vliegen onder de kiel door. Samsø, Funen oost en zuidkant, Langeland  het glijdt allemaal aan ons voorbij, en als we Nieborg voorbij zijn krijgen we een fikse onweersbui over ons heen het spoelt even en dan klaart de lucht op en wordt het weer droog. We zeilen door, ons doel vandaag Rudkøbing aan de onderkant van Langeland. Het laatste stuk hebben we nog een mooie zeiltocht alleen bij de brug van Rudkøbing is een wadachtig gebied met zowaar een sterke tegenstroom om 8 uur afgemeerd. En dan uit eten eindelijk gewoon rechtop zitten met glaasje wijn  erbij dat is lekker dan nog een warme douche deze dag kan niet meer stuk!!!  65 mijl afgelegd.

Maandag 23-8-2010  ZO 2    Eindelijk eens uitslapen dacht ik nog, mis Albertien vindt dat we weg moeten. Vertrekken om 5.45 dus niks uitslapen mijn vrouw is soms een slavendrijver ik moet er uit, en achteraf ben ik daar zeer blij om. Onderweg op de motor het is windstil, gaan we langs Marstal om te tanken de weerberichten van gisteravond gaven lichte en variabele winden op voor vandaag dus waarom haasten! Maar onderweg naar Kiel kijk ik nog eens op de weatherman en zie tot schrik een waarschuwing voor onweer met storm wind in buien tot windkracht acht uit ZW. We zijn  al een paar uur onderweg en twijfelen om terug te gaan want berichten vertellen niet hoe laat ze het slechte weer verwachten maar in de verte hangen al wel donkere luchten, dus Oeds gebeld om internet te raadplegen. En die komt met het bericht dat het slechte weer pas om drie uur bij ons verwacht wordt, oké dan moeten we hard varen om zo snel mogelijk aan de overkant van de Kielerbocht te komen, en het lukt om 13.30uur zijn we in het kielford en met ons ook de wind, nog even vlagen van 36 knopen gauw zeilen naar beneden en op de motor verder naar de sluis om het Kielerkanaal op te varen, op naar Rendsburg het wachten duurt lang het is 15.30 uur als we de sluis uitvaren. Vervolgens varen we verder tegen pittige wind en zware regenbuien en zijn blij als weg om 19.30 uur de touwtjes kunnen vast maken in Rendsburg in de nacht trekken zware buien met stormwind over de haven.

Hoe een snoepreisje een werkvakantie wordt!!!

 

 

 

 

Rendsburg 2 september 2010 het is inmiddels weer een week verder in de tijd en de zomer stormen zijn weer uitgeraasd  dus tijd om de boot weer op te halen uit het Kielerkanaal en naar Nederland te zeilen. Ik ga op donderdag met de trein naar Rendsburg om de boot zeilklaar te maken en de gerepareerde stuurautomaat te instaleren, en ook nog eten in slaan voor de terug weg. Morgen 3 september zal een zeilvriend  (Kees Zwaan) van mij komen om de boot mee terug te zeilen naar Terschelling. Maar als ik de stuurautomaat vol vertrouwen instaleer begint het apparaat weer heftig te piepen en dat terwijl ik dacht het probleem in Nederland verholpen te hebben alles nog weer nagekeken maar kan het niet vinden heb ook geen voltmeter bij de hand, maar gelukkig kan ik die lenen van een Duitse buurboot die er wel een had. En als ik alles dan weer nakijk vind ik alsnog de storing vind weet hem provisorische te verhelpen en zoals later blijkt stuurt de automaat ons verder de hele weg naar huis terug en dat is toch wel erg fijn. Als Kees de volgende dag met een kleine vertraging 14.30 uur arriveert, is het mij wel duidelijk dat we Brunsbüttel niet meer kunnen halen bij daglicht. We gaan in ieder geval op weg het is mooi weer geen wind van betekenis. Je bent verplicht in het kanaal de motor standbij te hebben als je zeilt in ons geval wordt het gewoon op de motor door het kanaal te varen. Twintig kilometer voor brunsbüttel meren we af bij een wachtplaats voor jachten het is net voor dat het donker wordt, er komen nog een paar jachten bij voor de nacht en we liggen hier mooi. De volgende morgen om 6.30 uur opstaan touwen los en wegwezen er hangt wel een ochtend nevel over het kanaal maar de dag is aangebroken en het zicht is redelijk goed al hangen er hier en daar wel witte wieven boven het water. Om 8.30 uur zijn we in Brunsbüttel aangekomen hier vullen we nog even de dieseltank en kunnen na een kwartiertje wachten de sluis in varen. Het schutten gaat voor hier redelijk snel zodat we om 9.30 op de Elbe varen dat komt mooi uit om tien uur is het hoog water en dan krijgen we het tij mee naar buiten in dat scheelt een flinke slok op een borrel. Eerst moeten we de motor nog bijhouden om de Elbe af te varen de wind is te zwak en om het tij niet te verliezen hebben we gang nodig pas aan het eind van de Elbe kan de motor uit en om precies 3 uur met het kenteren van het tij zijn we op de Noordzee. We zeilen nu richting Wanneroog en als het donker wordt zijn we inmiddels voor Spiekeroog en dan kentert het tij weer zodat we hem weer mee krijgen. Om 23.30 passeren de aanloopton Doventief van Nordenij.  In  de loop van de nacht draaien wij onze wachten en vliegen de Duitse wadden eilanden aan ons voorbij en ’s morgens als het licht wordt varen we al boven Borkum het tij is inmiddels weer gekentert zodat de stroom nu tegen loopt maar tegen 11.00 uur hebben we Ameland dwars en de teller staat op 200 mijl sinds Rendsburg. De optie om via Ameland onder Terschelling door te varen kunnen we wel vergeten daar het om negen uur hoog water was en dan moeten tegen stroom in naar binnen zien te komen en als we binnen zijn is het laag water en liggen de wantijen droog. Dus doorvaren boven Terschelling langs tij hebben we nu mee dat scheelt een heel stuk maar we halen de Stortemelk niet voor het tij kentert zodat we de laatste uren tegen de felle stroom om de Noordergronden moeten vechten om er om heen te komen. Maar eenmaal stroom mee naar binnen gaat erg snel. We horen de Brandaris melden dat er een verlaging van de waterstand is van 25 cm door de aanhoudende oosten wind maar als voor het Schuitengat aan komen is er inmiddels net genoeg water om er door te kunnen met kiel omhoog 80 cm. Dan nog een stukje Schuitengat en dan de haven in varen en kunnen we om 17.15 uur afmeren. Dit is het eind van deze tocht als we afgemeerd zijn komen Oeds en Marije aangelopen. Wij dragen de boot aan hun over in een vogelvlucht, dit omdat ik het bericht gekregen heb dat Albertien haar vader die ziek was (een hersentumor heeft) snel achteruit gaat en het gewenst is dat we bij hem waken. Dus een uur na aankomst zitten Kees en ik op de veerboot naar de wal Kees omdat hij morgen moet werken en ik om de wacht bij ziekbed van Albertien haar vader te delen. ( Die later in de week overlijd).

 

 Al met al een bijzondere tocht waar we toch met plezier op terug kijken.

 

 

Powered by WordPress