De reis van de Zeezot de reis naar verre bestemmingen

22 november 2023

202008 de reis met de Bull van Azoren naar Roskoff Fr.

8-8 Alie en Joop vliegen naar Horta een voorspoedige tocht alleen bij de landing in Horta moet het vliegtuig een doorstart maken reden onbekend na een ererondje landen we als nog. Daarna met de taxi naar de Bull. ’s Middags palaver met happy hour, een gezellige boel met de nodige hapjes en drankjes.

9-8 Vandaag een rustdag verkeerde wind wij Alie Jaap en Joop gaan het eiland verkennen met de bus. Nog even een kop koffie bij “Peter Sport” en dan het eiland rond, leuk om alles te bekijken.

Terug aan boord weer palaver nu zonder drank want morgen gaan we vertrekken.

10-8 Zeven uur op, het schip klaarmaken voor vertrek. Half negen de haven uit en op weg, onder het eiland lichte wind motor nog bij, als we uit de luwte van het eiland komen krijgen we een mooie wind. Het gaat lekker tussen Pico en Sao Jorge door, achter Pico valt de wind weer weg motor aan. Als we er voorbij zijn krijgen we een mooie wind nu op weg naar Teicera dichter bij het eiland een vervelende zeegang “klotsbak” achter het eiland valt de wind weer weg dus motor an en zo gaan we de nacht in.

11-8 De hele nacht op de motor gevaren heftig rollend op de golven, tegen de middag steekt de wind weer op en kunnen we weer lekker zeilen dit gaat erg relaxt ook de zee wordt rustiger. We gaan een mooie nacht in op zeil en met een mooie sterren hemel alleen geen maan het is een stikdonkere nacht.

12-8 donderdag nog steeds aan het zeilen gaat fantastische de hele dag en ook de nacht met de kluiver op de boom en grootzeil en kotterfok bij en zo zeilt het top we lopen langzaam op onze voorgangers in Alie tovert lekker maaltijden en tussendoortjes op tafel die consumeren we op het zonneterras in de kuip dit is oceaan zeilen op haar best.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_20210809_111751833_HDR-768x1024.jpg

De foto hierboven is van onze boot gemaakt 2011 hij begint al aardig te slijten.

13-8 we zeilen nog steeds over de dezelfde boeg naar onze bestemming La Corunia de hele dag en ook de nacht deze nacht gaat perfect voorbij we zeilen heerlijk. De boot licht redelijk rustig op de golven. Wij krijgen nop tijd onze rust met z’n drieën aan boord dus het kan niet kapot, “of toch”

14-8 Nog steeds goede voortgang alles loopt gesmeerd al heeft een schip problemen met de laderij van van de Accu’s ze laden slecht en de dynamo wordt te heet en stopt met laden. Na veel adviezen gaan alle gebruikers uit en gaan ze op hand sturen. Een ander schip gaat voor hun varen dan kunnen ze achter dit schip aan varen en op hun heklicht sturen. Want zonder instrumenten wordt sturen wel heel lastig. Gelukkig worden de problemen later opgelost. Ja vrijdag de dertiende we dachten die zijn we goed door gekomen zonder problemen. Later in de avond zakt de wind er uit en moet de motor weer aan. We prijzen ons gelukkig dat het dat alles zo goed gaat. Zo gaan we de nacht weer in met een prachtige sterren hemel en nog even een klein sikkeltje van de wassende maan gezien.

15-8 Tja het ging zo voorspoedig Alie haar en Joop zijn wacht het kan niet kapot !! Of toch wel? Als Jaap zijn wacht draait van drie tot zes uur ziet hij een zwarte rook achter de boot!!! Dit is niet goed denkt Jaap en hij stopt de motor en gaat op onderzoek uit. Wat blijkt de hydrauliek pomp lekt pomp lekt en spuit hydrauliek olie onder hoge druk Carter van de motor. Paniek wat gebeurt hier?? Dit was een jaar geleden ook al eens voorgekomen. Dus al die kenmerken langs gelopen inderdaad het zelfde probleem de oliekeerring van de Pomp op de motor moet lek zijn.                                                         

Hoe gaan we dit oplossen geen wind wel deining en wij liggen stil op zee. Wat nu inmiddels zijn andere boten van het flotiele naar ons toe gekomen om standbij te blijven. Gelukkig had Jaap na zijn vorige ervaring hulpmiddelen aan boord om zo’n probleem op te lossen! Jaap met ondersteuning van Joop gaan het probleem aanpakken. Eerst moet het carter leeg 32 liter vervuilde olie moet er uit, en waar laat dat op een slingerend schip we hadden gelukkig een aantal lege water flessen van 5 liter aan boord en nog een Jerrycan van tien liter. Dan moet de hydrauliek pomp afgekoppeld worden, alle slangen eraf en geleegd en daarna afgedopt gelukkig die allemaal aan boord waren na die vorige lekkage. Wel een heleboel gesmeer om olie in 4, 5liter waterflessen en 2, 7liter waterflessen en een 10 liter jerrycan Zonder al te veel te morsen.                                                                                                           

Dan de pomp demonteren ook weer olie opvangen en dan blijkt wat we al vermoeden de keerring is door de hogedruk gescheurd. Nu de pomp er af is zitten we met een gat in de motor daar moet een afdek plaat op en die had Jaap na het vorige debacle laten maken zodat de plaat gemonteerd kan worden. Dan het olie filter eraf zit ook vol met hydrauliek olie die leeg gieten en dan kan hij er weer op.

Nieuwe motorolie er in en dan de motor starten hij doet het loopt als een zonnetje geen rookpluim. Wat zijn we blij ook geen lekkage bij de afdicht plaat op de motor. Dat is gefikst we kunnen weer op weg. Ook de andere boten die bij ons zijn zijn blijven wachten gaan met ons op weg jongens hartstikke bedankt voor de support. Nu nog het andere probleem we hebben nog geen hydrauliek en alles gaat hier via de hydrauliek maar gelukkig heeft het schip ook een elektrische pomp. Alleen was een groot deel van de olie in de motor geperst dus die moet aangevuld worden. Nadat alle slangen afgedopt waren kunnen we de olie bijvullen gelukkig had Jaap ook nog genoeg hydrauliek olie als reserve mee. 25 liter is niet niks en nog steeds op een rollend schip moeten we dat kannetje voor kannetje er ingieten.                                                                                                                                           

Wat een voorzienigheid dat Jaap al die reserve spullen bij zich had. Als dat allemaal gelukt is kunnen proberen of alles weer werkt, gelukkig het doet het weer geen lekkages wat zijn we blij we kunnen ook weer zeilen. En gelukkig dat Alie ons steunt met een hapje en een drankje en het contact onderhoud met de andere schepen. Weer op weg na vier uur sleutelen.

16-8 We zijn steeds op de motor aan het varen sinds gisteren morgen na die reparatie gaat alles goed. Alleen de wind is bijna pal tegen en zwak dus gewoon door ploeteren. We moeten met een omweg naar La Corunia varen voor de kust staat daar de Portugese noordwind door met 20 tot 40 knopen wind. We proberen er met een bocht om heen te varen. Tijdens dit stuk van de tocht krijgen we een melding van het schip Bolder dat het problemen heeft met de motor, vermoedelijk vuil in de dieselolie. Hij had alle filters al vervangen maar de motor komt niet op toeren. Wij blijven bij hun in de buurt voor standbij. Het lukt om de motor weer draaiend te krijgen. Alleen niet op volle toeren maar genoeg om verder te gaan.

17-8 Na de hele nacht gezeild te hebben hoog aan de wind moeten we een slag maken. We gaan overstag maar maken te weinig snelheid onder zeil dan maar de motor aan voor ondersteuning en zo gaan we verder. Als we weer overstag gaan horen we van de Bolder dat de motor weer problemen geeft weer te weinig toeren er wordt door Frans de eigenaar hard aan gewerkt om de fout op te sporen en dat allemaal op een ruwe zee ga er maar aan staan.                                                                  

Wij blijven in de buurt met wijze adviezen maar kunnen in deze zeegang absoluut niet overstappen om te helpen. Frans probeert van alles uit maar kan het niet vinden. Ja zo komen we natuurlijk nooit in La Corunia. Als joop hem adviseert om de leiding van tank los te nemen en dan met een schroevendraaier de kraan door te steken blijkt dat de oplossing er zat een prop in de kraan van de diesel tank. Gelukkig krijgen we om 13.15 uur het bericht dat is gelukt de Bolder vaart weer, nu met de omweg naar La Corunia. We naderen de “traffic lane” de verkeersweg om de noordwest hoek van Spanje het is er druk veel vracht schepen en een zeer vervelende zee, het hobbelt erg we zullen wel veel beurse plekken hebben van het overal tegen aan stoten.                                                                   

Ook krijgen we nog een bericht van Megje vader met twee zoons vader en de oudste zeeziek en de jongste stuurt maar ze hebben weer pech de motor uitgevallen ze denken waterslag dat is niet best en ze moeten op zeil de haven in. Als we weer binnen telefoon bereik komen regenen de app-jes binnen van iedereen die ons gevolgd heeft. Nog vier uur varen dan kunnen we afmeren in de haven om 15.30uur liggen we aan de steiger feestje!! Gelukkig blijkt op Megje dat er alleen lucht in de diesel leiding zit door dat de tank bijna leeg was. De boel ontlucht en de motor draait weer. Dat feestje laten we aan Alie over die weet de heleboel te mobiliseren het is een fijn en emotioneel weerzien met alle verhalen. En de bemanning van de Bull in piraten uitdossing. Bijkletsen met iedereen heeft wel problemen kleine of grote dat gebeurt bij zulke tochten. Om tien uur is het feestje voorbij en na een hapje en een drankje zoeken we onze kooi op. Morgen weer een nieuwe dag.     

19-8 langzaam opstaan en eerst de boot schoonmaken Joop begint met de boot af te spoelen het zout moet er zo veel mogelijk afspoelen. Jaap gaat motor ruimte schoonmaken en boel weer oppoetsen. Alie maakt de keuken schoon je probeert het onderweg wel bij te houden alleen op een hobbelende boot valt het niet mee. ’s Middags de stad in geweest lekker sushi gegeten bij een restaurant boodschappen in geslagen voor het volgende traject. Om 19.00 uur overleg met de groep voor de te volgen koers voor de komende dagen.

20-8 om 7.00 uur op even ontbijten en het schip klaar maken voor vertrek we moeten eerst diesel tanken op zich geen probleem ware het niet dat de boegschroef niet gebruikt kan worden omdat de hydrauliek pomp van de motor af gehaald is. Dat geeft toch wat spanning met het manoeuvreren. Dan gaat als we losgooien ook nog een andere boot net voor ons naar de tanksteiger. Met het los maken haalt Joop door miscommunicatie de voorlijn te snel binnen dat alles geeft irritatie bij Jaap hier wordt hij niet blij van.                                                                                                                                         

Gelukkig kent Jaap zijn schip goed en maneuvreert keurig voor de brandstof steiger. Tanken en we kunnen op weg, wegvaren gaat ook perfect. Bij het zeilzetten zien we dat een zeillat niet goed in het zeil zit met wat gedoe krijgen we hem weer op zijn plek. Dan kunnen we op weg, helaas het windje wat er in de haven stond valt op zee helemaal weg. Voorlopig op de motor verder varen, en zo varen we met de rest van de vloot richting Brest. Na een aantal uren varen steek er een windje op ZW schuin van achteren en kunnen we zeilen eerst is het nog niet veel wind maar wat later zet die door zo’n 14 knopen het gaat lekker. Het is nog een prachtige dag met veel zon ook de volgende nacht gaat goed heerlijk zeilen met een volle maan. Er is voor de nacht nog wel een frontje voorspeld maar die komt later.

20-8 Voorlopig zeilen we lekker tegen half zes trekt de wind aan en gaat het frontje overkomen we moeten reven. Ik denk Jaap komt om zes uur op wacht dan kunnen we dat samen aanpakken. Als Jaap boven komt zeggen we tegen elkaar we moeten een rif steken de wind is inmiddels nog verder toegenomen. Even daarna loopt de boot uit het roer de stuur automaat kan hem niet houden, als Joop naar het roer wil lopen om te corrigeren neemt de wind hard toe en maakt de boot een Chinese gijp. Alles gaat in zo’n rap tempo in de sterke wind ligt het schip bijgedraaid in de wind met te veel zeil alles klappert gaat te keer. Met z’n drieën weten we het te klaren en de boel weer onder controle te krijgen zwaar gereefd varen we verder. Dat was wel even schrikken.

21-8 We kunnen weer verder varen nu dus gereefd. Later draait de wind naar het westen en nog later NW en neemt af de zee is inmiddels opgebouwd en onrustig de snelheid zakt in, de motor moet weer bij het is inmiddels acht uur. Zeilen wordt het niet vandaag te weinig wind op de motor varen we naar het volgende waypoint. Jaap controleerd het schip na de Chinese gijp van vannacht of er schade is en ontdekt dat er een paar schroefjes van de zeilopvangers van de giek er uit zijn slagen gelukkig heeft hij reserve materiaal en kan het repareren. En wat we ook merken dat de bovenste wartel van de kluiver niet meer soepel loopt. Verder horen van de groep dat ze walvissen gezien hebben wij krijgen ze om 17.30 in beeld. Mooi gezicht om zulke grote dieren te zien. We gaan motor zeilend de nacht in dat duurt tot zes uur in de morgen dan kunnen we weer zeilen.

22-8 Tegen zessen kunnen we weer zeilen 10 -12 knopen. Wat gaat het heerlijk rustig en ook de motor weer een tijdje uit. In Joop zijn wacht van 1.00 tot 3.00. krijgt hij oproepen binnen van de Stormvogel en de Saula om standbij te blijven omdat de stormvogel problemen met de motor heeft. Ze denken aan wat in de schroef maar dat kunnen we uitsluiten want ook in de vrijstand komt de motor niet op toeren. Na wat heen en weer gepraat blijft alleen de mogelijkheid van te weinig diesel over filters checken. Ook nog een bijpass op de diesel filters proberen en dan blijkt dat het probleem in de toevoer van de dieselolie te zitten. Joop adviseert om de leidingen naar de tank door te blazen mogelijk zit daar de verstopping. Wij zeilen inmiddels verder we zitten om acht uur nog 60 mijl voor Ile Quessant. Het blijft de hele nacht op de motor varen. Geen wind voor dit traject.

23-8 als Jaap de wacht overneemt krijgt hij een oproep om standby te blijven bij de Stormvogel die al een tijd kamt met diesel problemen vervuilde diesel in de tank. Het lukt om met bypasses met Jerrycans diesel de motor draaiende te houden uiteindelijk meren we om acht uur ’s morgens meren we af in de haven van Roscoff.

Een heftige reis niet qua zwaar weer, maar wel een onaangename zee en veel motoren door te weinig wind. Wel weer een mooie ervaring zeker voor mij Joop om eens mee te varen op een groter schip.

Powered by WordPress