201907 De reis naar Suriname

De reis naar Suriname een nieuw avontuur van Zeezot.Ovni 39 uit 1989 naar verre bestemmingen.

We per mail bereikbaar op zeezotnl@hotmail.com of onderweg op PF4126@sailmail.com de laatste kan alleen platte tekst aan geen bijlagen of foto’s

 

 

2019

Het is weer zo ver. We zijn vertrokken voor een nieuw avontuur, dit maal met bestemming Suriname. We hoorden van diverse mensen dat het zo’n leuke bestemming is met vriendelijke mensen en een bijzonder land. We willen het graag meemaken en zijn op 28 jullie vertrokken.

Eerst gaan we naar Harlingen waar Ellen en Terry maar ook Liesbeth met dochter Marleen en Ali met  dochter Jardina langs komen om afscheid te nemen. Maar voor we Harlingen binnen lopen en voor de Sasbrug liggen te wachten horen we over de marifoon  vrienden van ons oproepen dat ze een motorstoring hebben. We melden de havendienst dat we ze assistentie gaan verlenen.

We pikken de boot Polaris op en slepen die naar de Sassteiger om daar te kijken wat er aan de hand is. De brandstof opvoerpomp heeft problemen, hij werkt niet meer. Er is een klepje defect. Gelukkig heeft Frans, de eigenaar, een nieuwe pomp bij zich want een paar jaar geleden heeft hij soort gelijke problemen gehad.

We vervangen de pomp met het nodige sleutelwerk, zoals leidingen veranderen en de boel aanpassen. Gelukkig is het leed gauw geleden en doet de motor het weer. We kunnen de Noorderhaven in varen en een plekje voor de nacht zoeken. En wij om ons afscheid bezoek te ontvangen.

Het wordt weer een gezellige avond met een hapje en een drankje en veel  kletsen. Als het bezoek weer weg is gaan we nog even met Frans en Helma en hun opstappers een afzakkertje nemen. Dit is al de derde avond samen. Ze kwamen op Terschelling langs voor een afscheidsetentje met ons. En de avond erop ook gezellig met een borrel en nu niet gepland langszij na een motorstoring.

De volgende dag gaan we naar Stavoren. Wij hebben als opstappers Carol en Berend mee naar  Stavoren. Het wordt een gezellige maar ook drukke dag met veel kletsen en lekker zeilen. Wat schets onze verbazing als we Stavoren binnen zeilen ligt de Polaris aan de steiger en zij zouden naar Makkum varen hoe kan dit? En dan horen we het verhaal, dat ze ons gepasseerd zijn zonder dat wij ze zagen, omdat hun opstappers thuis problemen met hun visvijver hebben, willen die zo snel mogelijk naar huis en hun auto staat hier.

Na ons afscheid met Carol en Berend zijn we toch maar even uit eten gegaan met Frans en Helma. Zo zie maar weer het leven loopt altijd anders dan je denkt. Wel hebben we deze keer geen afscheid genomen ,drie keer was genoeg.

De volgende stop wordt Lelystad nu langs bij collega zeilers Stef en Manon van Long John Silver een Ovni die over een paar dagen vertrekt voor langere tijd maar dan via de Noordelijke route IJsland Groenland en Canada. Ook daar hebben een gezellige avond mee met veel kennis uitwisselen over onze te varen routes.

De volgende dag komt nichtje Hanne hier aan boord om mee te varen naar de Sixhaven in Amsterdam. En natuurlijk krijgen wij op het markermeer ook een hele klont Fontijn kruit aan de kiel en het roer zodat de gang er uit gaat de boel omhoog trekken en het kruit wegplukken en we kunnen weer vooruit komen.  De Sixhaven is een  beetje de gebruikelijke haven voor ons om Nederland los te laten, de laatste inkopen en klusjes aan de boot te doen  de stad nog even in en een dagje niksen.

Dochter Marleen komt nog langs voor een afscheidsetentje en een laatste kus en dan kunnen de trossen los. Het was druk in de Sixhaven alles stond in het teken van de gayparade in dat weekend, de haven lag klem vol.

Wij worstelen ons los en varen naar IJmuiden. Daar nog een paar kleine dingen aan de boot gedaan en wat gewinkeld. Het leeft er niet erg. Aan de haven staan veel panden leeg en het ziet er allemaal wat verpauperd uit, we worden er niet blij van. Morgen kunnen we weg. Het is inmiddels zaterdag 3 augustus. We varen bij IJmuiden naar buiten met een mooie noorden windje langs de kust. Helaas na Hoek van Holland draait de stroom tegen en gaat de wind liggen. Dat schiet niet op. Wat doen we ?? We besluiten op de motor naar Stellendam te gaan en daar te ankeren voor de nacht. Zo liggen we op een heerlijk rustige plek op het  Haringvliet.

Zondag vroeg op niet om naar de kerk te gaan, maar om het tij te pakken richting Oostende. De berichten zijn een zwakke wind. Tot onze verbazingstaat er een prachtig bezeild windje naar beneden. Alleen het stuk voor de Westerschelde gaan we op de motor. De wind was even op en ook wel handig met al die scheepvaart om ons heen. Daarna kunnen we weer zeilen naar Oostende waar we om half zeven afmeren.

De volgende dag eerst de boot opgeruimd er lag overal nog wat rond te slingeren na ons wat rommelige vertrek. Nu is alles geordend en op geruimd ’s middags de stad door gewandeld  boodschappen gedaan en even een patatje en ijsje gegeten. Morgen willen we door naar Duinkerken. We wachten de weersberichten nog even af en dan gaan we verder.

De berichten zijn goed we verlaten Oostende en zeilen richting Duinkerken. Er staat een stevige wind, daardoor is het hard werken. We moeten laveren tussen de zandbanken voor de kust van Belgie als we voor Nieuwpoort zijn besluiten we hier naar binnen te gaan. Ik heb onderhand de fok al twintig keer dicht gescheurd en daar wordt je bekaf van. Kennelijk oefen ik te weinig dus het is klaar voor vandaag. Morgen waait het hard.

De volgende morgen is mooi stil weer. We zijn vroeg wakker en besluiten toch maar te vertrekken. Alles opruimen onderweg aan boord als we het lange havenkanaal uitvaren en buiten ontdekken dat er toch al behoorlijk wind staat. Maar wij gaan zeilen en na een stevige tocht laveren, komen we tegen de middag aan in Duinkerken. Daar nog even de stad in voor inkopen.

We denken de komende dagen hier vast te liggen om de storm voorbij te laten trekken. Wat schetst onze verbazing de storm blijft nog even uit, zodat wij vertrekken naar Boulogne Sur Mer. Waar we na een motortocht binnenlopen met de gedachte hier vast te liggen.

Als we die avond nog even het weer checken zien dat de harde wind wat opgeschoven is zodat we als we morgenvroeg vertrekken net voor de storm losbarst in Dieppe  kunnen aankomen. We zijn net op tijd weg voor ze de sluizen open zetten en er een nare stroming door deze naar vis en meeuwenstront stinkende haven loopt. Verder wordt het een misrekening. Om niet te veel tijd te verliezen kiezen we voor motor-zeilen. We verliezen door de hoge golven en tegenstroom veel snelheid zodat we 13 uur over een afstand van 51 mijl doen, die we al laverend uitgerekt hebben tot 70 mijl. De wind loopt toch nog op naar soms 33knts. Het wordt een vervelende tocht. We zijn dan ook blij dat om acht uur ’s avonds de haven van Dieppe binnenlopen. Er liggen hier wel 20 Nederlandse boten te wachten op beter weer om huiswaarts te gaan.

Hier blijven we een paar dagen liggen om de zware winden over te laten waaien en wat te relaxen. Dat is ook wel nodig. Na zo’n heftige tocht is het wel fijn te ontspannen. Wat ook een probleem is dat we ontdekken dat als er veel wind en golven staan de schroef bij hoge toeren uit balans raakt. Daardoor kunnen we juist als je de motor met veel power nodig hebt, die niet kunnen gebruiken op volle kracht en dat geeft geen fijn gevoel. Weer een onderwerp dat aandacht verdient. Evenals het hoofdluik, dat erg lekt als er solide water over de boot komt. Gelukkig ontdekken we waardoor dit komt en kunnen we dit groten deels oplossen.

Inmiddels liggen we al een paar dagen in Dieppe wachten op een gunstiger wind om naar Cherbourg te varen en dan liefst uit een bezeilbare hoek en niet boven de vijf bft.

Deze site wordt af en toe ge-update

 

Helaas de depressies razen onder Engeland door en vliegen via het kanaal naar het noorden. Dat geeft west tot zuidwesten wind soms even rustig maar regelmatig  5 tot 6 bft. en dan met de golven die hier snel opbouwen daar wordt je niet blij van. Zo liggen we dan in Dieppe al dagen lang verwaaid. Och, er is genoeg te doen alleen wij willen graag verder. Zo maken we kennis met Gunther en Dagmar van Stine en horen we de verhalen van Max van Hoogtevrees, die net terug is van een rondje wereld. Hij heeft er voor gekozen om de rode zee per trailer te doen. Dat is op een lastige papierwinkel na heel goed gegaan.

We hebben 16 augustus een auto gehuurd om de omgeving te verkennen en even van de boot te zijn want hangen en wachten werkt niet goed op ons humeur.

We rijden eerst naar zuidoosten door de provincie al slingerend richting Rouen maar wel over lokale kleine weggetjes. Het is een mooie omgeving met veel landbouw en veeteelt in dit deel van het platteland van Frankrijk. Boerendorpjes en gehuchten, een leuk gebied om rond te toeren.

Zaterdag naar het langs allerlei kustplaatsen rijden uiteindelijk in Le Havre omgedraaid en al slingerend weer terug naar Dieppe ook dit was een leuke tocht we hebben 460 km gereden in deze paar dagen en heel veel van Normandië  gezien.

Het weer systeem schuift op we liggen nog een paar dagen vast hier en beginnen al wortel te schieten. Nu kunnen we dinsdag 20 aug. naar het zuiden.

Fecamp ligt iets zuidelijker en maakt de trip naar Cherbourg korter. We vertrekken ivm de stroom om 4 uur ín de ochtend. Buiten staat nog een flinke swell. We kunnen zeilen al lijkt het soms wel of we iets in de schroef hebben zo langzaam gaat het over de stuurboord boeg. Uiteindelijk het laatste stuk toch maar de motor erbij. Als we om 11 uur aankomen staat Gunter van Stine klaar om ons op te vangen. We krijgen meteen koffie en neutje.

De volgende dag kunnen we op weg naar Cherbourg, we vertrekken ’s morgens om 6 uur. Er staat een lichte aflandige wind dat is mooi als we buiten zijn hijsen we de zeilen maar iets verder van de kust zakt de wind in. De motor stond nog bij en kan de hele weg zijn best blijven doen soms wat ondersteuning van het zeil. Die avond komen we om zeven uur in Cherbourg aan. 13 uur door jakkeren met tij mee en tegen soms meer dan 3 knopen.

Dan het volgende traject naar het kanaal eiland Guernsey. Na veel gedoe over hoe laat vertrekken ivm de gustigste stroom bij Cape la Hageu, klopt na navraag bij de havenmeester mijn plan. 1 uur voor hoogwater Cherbourg er uit en dan langs de kust met een neer naar die kaap daar krijg je dan stroom mee, 2uur na vertrek  De wind zal vandaag zwak zijn en eerst WZW en later Oost. Die Oostenwind hebben we nooit gezien, de tegenwind wel en we konden hem net bezeilen. Wel met motor ondersteuning anders zijn we niet met het goede tij bij het eiland. We komen keurig voor donker en kunnen om 20.00 uur vastmaken en om 22.00 uur de binnen haven in daar lig je leuker en rustiger.

Het wordt een kort verblijf in Geurnsey. Er lijkt goed weer moment aan te komen om verder te zeilen naar Brest dus die kans moeten we waar nemen. Het wordt wel een nacht door halen 170 mijl. We vertrekken samen met Stine om 11 uur GB tijd

We kunnen na een uur op de motor gevaren te hebben zeilen, hoog aan de wind. De wind is wat draaierig maar het gaat redelijk. We kunnen zelfs een stuk op met de halfwinder varen tegen de avond gaat die pal tegen staan en wordt zwak, motor aan. Zo rommelen we de nacht door en komen we de volgende dag in de buurt van Brest en daar is  het mistig we varen op radar en plotter.

Opeens horen we de hoorn van groot schip loeien in de mist en even later komt een ferry die richting Engeland gaat ons tegemoet. Ik had de grote vlek op de radar al wel gezien maar dat het zo’n grote ferry was had ik niet verwacht in dit smalle kanaal.

Om een uur of twee meren we af in Cameret , want bij Brest loopt het tij hard naar buiten. We gaan in Cameret liggen omdat als we de Golf van Biskaje over willen steken dit een goed vertrekpunt is.

Als we het weer bestuderen zien we dat we beter een paar dagen kunnen wachten dan is de wind gunstiger om over te steken. Nu hebben dan een paar dagen rust. We gaan de volgende dag naar Brest om wat rond te kijken. We trekken min of meer bij toeval al een paar dagen met een stel Duitse mensen op Dagmar en Gunter van zeiljacht Stine. We hebben een leuk contact met ze en regelmatig zoeken we elkaar op.

Nu is het plan om donderdag te vertrekken naar La Coruña we gaan het zien. Regelmatig zoeken de weer site’s op om te controleren of het weer stabiel is. Het is zo ver weer goden zijn ons goed gezind rustig weer wordt er voorspeld eigenlijk te rustig maar de golf kan behoorlijk te keer gaan. De voorspelling is 5 tot 10 knopen wind uit het noorden later iets toenemend. We vertrekken de avond van te voren alvast naar Camaret.

Donderdag 29 augustus om 5 uur touwtjes los en op weg staat een lichte wind zo als verwacht dus eerst maar op de motor het is nog harstikke donker goed uitkijken naar vissersboeitjes die liggen overal rondgestrooid.

Als het naar een paar uur licht wordt tuffen we nog steeds op de motor en hopen dat de wind nog aantrekt uren later lijkt de wind wat door te gaan staan, zeilen er bij en zo motor zeilend verder.

De wind is zuidwest ondanks de voorspelling voor noordenwind. Er loopt een hoge deining uit het westen en we slingeren behoorlijk.

Pas de volgende morgen om 9 uur kunnen we zeilen de motor kan uit. Dit houden we 6 uur vol en dan zakt de wind er weer uit inmiddels heeft de wind die verderop wel behoorlijk door staat wel wind golven opgebouwd die tegen de deining uit het westen opbokst en de zee flink onrustig maakt we worden dan ook flink door elkaar geschud. Het is afzien.

En zo motoren we dan maar verder maar beginnen ons wel af te vragen hebben we genoeg diesel bij ons om de hele golf over te motoren. Alles nog een keer narekenen het moet kunnen net genoeg diesel. Later kunnen we gelukkig nog een paar keer een aantal uren zeilen. Wat een rust geeft dat.

Uiteindelijk komen we na 64 uur varen waarvan 16 uur zeilen aan in La Coruña.  Om 21.00 uur meren we af in de haven en dan daalt een heerlijke rust over de boot geen gerol, geen motor die lawaai maakt dat is genieten. Spanje, het is eigenlijk al niet zo bijzonder meer. We liggen hier al voor de derde keer met Zeezot.

De site wordt af en toe ge-update.

De komende dagen zijn de weersvoorspellingen niet zo goed om kaap Finistère te ronden waarschuwingen voor windkracht 6 en 7 geven ze af. En wij willen ook wel wat rust hebben La Coruña is een mooie stad we vermaken ons hier wel even. We fietsen en wandelen hier organiseren een stijgerborrel  Zweedse Duitse Engelse Belgische en Nederlandse en een Schot die hier allemaal liggen te wachten dat ze naar het zuiden kunnen dat wordt dus een gezellig samenzijn met al die verschillende zeilers met allemaal een eigen verhaal.

Nou de steiger borrel was een groot succes iedereen is blij met de samenkomst we hebben veel gepraat met elkaar natuurlijk voertaal Engels later nog staan dansen op de steiger het was een groot feest tot om 10 uur de wachtsman van de haven ons komt vertellen dat de muziek uit moet er waren  klachten van te veel herrie het was oké we hebben genoten.

’s Avonds om een uur of elf komt Carolien bij ons aan boord ze gaat een stukje meevaren om met deze manier van reizen te leren kennen. Voorlopig is ze nog wel even aan boord.

We kunnen verder het weer is rustiger 7 sept. varen we uit met nog 8 boten naar ria de Camarinas en gaan naar het oude vissersplaatsje Muxia tevens een plek waar de pelgrims vanuit Santiago de Compostella verder lopen naar het einde van de wereld Finistère. Wij kwamen met een dikke wind hier binnen varen het was een stevige tocht. We  blijven hier nog een  dag liggen het is nog maar 15 mijl naar Finistère en als we daar de hoek om zijn wordt het een stuk rustiger.

We hebben zaterdag eerst de berg hier beklommen en als berggeiten aan de andere kant naar beneden gehobbeld over de rotsen. En zondag hebben we in dit geval Carolien en Joop een stukje van de bedevaart route gelopen en later over een zandpad de berg overgestoken en dan weer terug naar de haven een stevige tocht 1.5 uur doorstappen.

En zo gaan de dagen voorbij er altijd wel wat te beleven gisteren met andere zeilers uit eten geweest bij een lokaal restaurantje uit eten geweest heel betaalbaar 15 euro pp. Maandag is het zo ver de wind is afgenomen en we kunnen op weg in de baai staat een mooi windje maar eenmaal buiten is de wind op er loopt nog wel een vervelende deining van de afgelopen dagen.

Later komt er wat wind en kunnen we zeilen. Dat duurt een paar uur en dan moet de motor er toch weer bij het altijd alles of niets. We gaan bij  boven in de baai ankeren voor een klein dorpje. Bijboot opgepompt en naar de wal we landen op een strandje en gaan op zoek naar een bakker of supermarkt vragen een oude vrouw maar die zegt dat we dan naar het volgende dorp moeten of naar Finisterre we lopen nog wat rond en vinden tot onze verbazing een bakkerij maar gesloten siesta vragen bij de buur winkel wanneer die open gaat hij zegt kom maar mee en hij loopt bij de buurvrouw binnen na aangeklopt te hebben en zegt klanten voor je en zo komen wij aan brood.

We drinken nog een biertje op het terras met Hans en Janette van de Zeevalk een boot uit Schiermonnikoog en varen daarna met de bijboot terug naar Zeezot. We varen al een tijdje min of meer samen op hun gaan ook naar het zuiden ook de Belgische boot Puff zeilt met ons mee naar het zuiden. Dinsdag zeilen we naar de ria Arosa we beginnen met windstil weer maar eindigen met wind kracht 6 met uitschieters naar 7 in ria de Muros en na de baai door geploeterd te hebben in het plaatsje Muros hier schieten we de haven in heerlijk wat een rust na die loeiende wind in de Ria.

In  Muros gaan we het plaatsje bekijken het ziet er wat verlopen uit veel leegstaande huizen die te koop staan we gaan wat inkopen doen er is een redelijke supermarkt maar verder is het niet bijzonder rond happy hour komen Jannette en Hans even langs voor een biertje. We spreken af morgen samen verder te varen naar Ria Arosa.

We vertrekken  om 10,00 uur er lijkt een mooie wind te staan in de haven naar buiten zeilen omhoog helaas de wind laat het afweten motor aan. Als we verder uit de Ria komen staat er een leuke wind en kunnen we zeilen om de kaap bij Arosa haalt de wind flink aan reven er in we zouden door het noord kanaal alleen nu het zo hard waait en de wind daar pal tegen staat gaan we toch maar buiten om de Ria in. We willen ankeren bij Ribabeira helaas liggen we daar behoorlijk te rollen dus zeilen we verder naar Carminal stevige zeiltocht de wind haalt flink aan eenmaal aan gekomen vinden een redelijke anker plek in het hoekje bij de haven. Het is inmiddels al 19.00 uur dus happy hour schiet er bij in maar met gezamenlijke inspanning maken we een feestmaal met Hans Jannette en natuurlijk Carolien die met ons meevaart. Carolien heeft een sundownwer geregeld en die gaat er goed in.

Vandaag in de relax stand wat rondwandelen in het dorpje inkopen doen hier goed verzorgde winkels dat is een feestje. De meiden Janette en Carolien hebben gezwommen in 14 graden water ik krijg kippevel als ik er aan denk. Verder een rustige dag wat gewandeld en de boot maar weer eens opgeruimd.

Vrijdag 13 sept. dat belooft wat. We varen vandaag naar Rianxo aan het eind van Ria Arosa we weten dat daar een mooie ankerplaats is voor het strand. Daar gaan we naar toe eerst nog even geen wind iets later komt er wind en kunnen we fantastisch zeilen ook Zeevalk gaat met ons mee en later komt de Belgische boot Puff ook naar die plek. Het is een prachtige middag en avond we organiseren een strand BBQ in een pot luk vorm. Iedereen neemt wat te eten en drinken mee. We hebben een geweldige avond met ons zevenen op het strand .

Alleen in de nacht is er een feest in het plaatsje Rianxo met veel herrie van plaatselijke band en D-Jee tot laat in de nacht. Twee van de dames die bij ons waren op het strand, gaan nog even naar de muziek en komen ’s nachts om 3 uur weer thuis. Wij gaan de volgende dag naar een andere ankerplek waar het stiller is, want er is een heel weekend feest daar. Om een leuk stuk te varen door deze mooie ria.

Onderweg worden we opgeroepen door David een Engelsman, waar we al een paar keer contact mee hadden o.a.  in La Coruña. Hij gaat met ons mee naar de ankerplaats bij punta Cruz de Breiron naast een golfbaan. We ankeren in een soort doorvaart tussen een eiland en de wal.  Wat we vergeten waren dat er een behoorlijke getijdestroom staat. We komen aan met hoog water en het is er op dat moment erg rustig. We liggen er prachtig.  Later komt ook Zeevalk er nog bij.

Tot de eb begint te lopen. Er staat een flinke stroom in het kanaal. Wij liggen net op de rand van de stroom en krabben iets, maar verder niks aan de hand.  David heeft een nieuw kieljacht met 1.90 mtr. Diepgang. Ik vaar naar hem toe en zeg dat hij in dieper water moet ankeren omdat hij anders aan de grond komt. Hij zegt dat valt wel mee maar om 23.00 uur zie ik dat hij aan de grond zit. Het is bijna laag water dus geen probleem denken we maar het bezorgt hem wel en doorwaakte nacht met zorgen om de boot. Om 6.00 uur gaat hij op een andere plek voor anker. Zo raar kan het gaan.

De volgende morgen varen wij naar Playa area de Cruz aan het begin van Ria de Pontevedra daar liggen we die middag en avond erg rustig mede omdat de oceaan helemaal stil is geen deining en toch op de rand van de Oceaan. We liggen hier samen met Puff en Zeevalk. Met zijn allen gaan we naar de kant om wat te drinken. Na het eten zien we dat we behoorlijk gekrabt hebben en moeten we in het donker her-ankeren. Dat lukt na bij de vierde keer. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan we willen verder nu Bayona daar willen we een paar dagen blijven en dan met de zwakke noorden wind afzakken naar het zuiden. Eerst naar Viano de Castelo en dan naar Leixoes net boven Porto.

Zo gezegd zo gedaan de eerste tocht was veel motoren in de mist zonder geen wind. Viano de Castelló is een leuk stadje . Ons eerste plaatsje in Portugal. We gaan de stad verkennen en Albertien was hier 4 jaar geleden ook bij een kapster geweest en ook nu gaat ze weer onder de schaar bij deze mevrouw. De volgende dag toch maar door naar Leixos om twee redenen. Er komt slecht weer aan met harde zuiden wind en regen en Carolien gaat hier van boord.

Ook deze trip wordt helaas op de motor afgelegd op zich omdat er geen wind is. Wel comfortabel zonder mist, maar ook erg saai. We doen er 6.5 uur over en komen ’s middags om 14.30 aan. We kunnen afmeren op een van de laatste plekjes in haven die vrijwel helemaal vol ligt met boten  wachtend op beter weer. Blij dat we een plek hebben. De volgende dag verhuizen we naar een nog betere plek, zodat de harde wind rustig aan ons voorbij kan gaan.

Wij gaan Porto verkennen. We zijn hier inmiddels voor de vierde keer en kennen de stad al wel een beetje. Het is leuk om er weer rond te scharrelen door het centrum langs Douro en de Porthuizen. We bezoeken ze niet deze keer. We hebben al eens gedaan en ze vragen toch behoorlijk veel geld voor een product dat ze zelf verkopen. Carolien is nog bij ons en die gaat morgen weg een stedentrip maken met diverse bussen en overal kamperen.

Wij huren een auto  om wat rond te rijden en het binnenland te verkennen. We willen eerst nog wat rondrijden  langs de Douro met Carolien om haar dan naar de bus te brengen waarmee ze naar Lissabon gaat. We raken verstrikt in de buitenwijken van Porto, de stad is vele malen groter dan verwacht. Uiteindelijk rijden we toch nog stukken langs de rivier. Helaas  moeten we nu de stad weer in om Carolien op de bus te zetten. Later rijden we verder langs de rivier. Het is een butdag vandaag. Het regent de hele dag. We toeren rond maar door de regen heb je er niet het plezier van wat je normaal beleeft aan zo’n rondrit. Helaas het weer kunnen we niet naar ons hand zetten dus we moeten het er mee doen. Tot overmaat van ramp blijkt een wisserblad van de huur auto defect dus toch maar terug naar het verhuur bedrijf voor een nieuwe ruitenwisser. Dat kan niet geregeld, daarom krijgen we een andere auto. Alles overpakken, we hadden al boodschappen gedaan, en na veel papier werk is het geregeld, we kunnen verder.

De volgende dag rijden we naar het zuiden richting Coimbra daar zijn we al eens geweest en we slaan de stad over, we toeren door het landschap. En we gaan uiteindelijk naar een nicht van Albertien die hier al een aantal jaren woont met haar nieuwe partner. De weg er naar toe is niet zo moeilijk maar om bij hun te komen des te meer. Ze wonen op een prachtige plek in de rimboe met zeer slechte toegangswegen, een soort van knobbelige zandweg. Het was nogal zoeken voor we het juiste pad gevonden hadden.

Het is een erg gezellige ontmoeting. We praten bij over het heden en verleden. Hoe ze daar gekomen zijn en over het wonen in Portugal. We horen ook de verhalen over de verschrikkelijke bosbrand die er huisgehouden heeft. We blijven slapen en gaan de volgende dag verder reizen in dat gebied en uiteindelijk met een grote omtrekkende beweging via de wijngaarden in de bergen rond de Douro en langs de rivier terug naar de boot.

Ja, Albertien heeft al eerder aan gegeven dat ze niet over de Oceaan wil.  Ze zegt ik beleef niet het plezier aan het reizen. Het valt me tegen, we hebben dit allemaal al een paar keer gezien, de verwondering is er een beetje af. Voor haar voelt dit als een delivery van je eigen boot. Deels herken ik dat wel, ook ik ben niet echt ontspannen, maar ik wil nog graag naar Suriname. Tot nu toe hebben we de beslissingen voor ons uitgeschoven. Allerhande opties komen voorbij, zoals anderen vragen als opstappers om een stuk mee te varen. Wie kun je vragen? Wil Albertien verder op nog wel weer mee? Er komt nogal wat bij kijken en dan een bericht over een zeiler die in Panama, Kuna Yala, vermoord wordt maakt de keus niet makkelijker. Te meer dat we die plek mogelijk willen bezoeken. Wat is wijsheid we lopen er erg over te dubben hoe nu verder……

Enfin, we gaan in ieder geval naar de Algarve en bedenken onderweg nog wat verder kunnen doen. Mogelijk volgend jaar naar de Azoren om daar nog een tijd rond te zwerven. Met pijn in mijn hart laat ik de tocht naar Suriname los. Ook Albertien heeft het er moeilijk mee.

25 sept.

Vanmorgen uitgevaren. Het is heerlijk rustig in de haven na dagen van rukken aan de lijnen. We denken de zee zal wel afgenomen zijn. Niets is minder waar er loopt een hoge swell 3 tot 4 meter desondanks gaan we op weg. Geen wind maar golven schuin achterin we worden alle kanten op gesmeten na een half uur zijn we het helemaal zat en draaien om. Dit is niet leuk meer. We moeten 65 mijl varen met deze zeegang niet fijn, bovendien kan het zijn dat de volgende haven gesloten is vanwege de hoge deining. We kunnen hierover geen duidelijkheid krijgen.

Eenmaal terug in de haven waar zalig rustig is zoeken we de oude plek weer op. Dan dient zich het volgende probleem zich aan ik heb gisteren met cracker’s eten een hoektand beschadigd er knapte wat en dat voelt niet goed. Wij informeren voor een tandarts ze sturen me naar een ziekenhuis met een tandkliniek ongeveer een half uur lopen. Nou dat half uur was 50 minuten flink door stappen 5 km verder. We komen net op tijd binnen voor de afspraak met het zweet op de rug.

Worden gelijk geholpen twee assistenten en een tandarts kijken, foto’s maken nee er is niets te vinden. Ik zeg de tand zit los en ik voel het, heb je pijn? Nee niet echt maar het zit niet goed. Nou ik moet het nog maar 5 dagen proberen en anders moet de tand eruit. Daar wordt ik niet blij van.

We lopen weer terug naar de boot. Ja wat nu te doen? Albertien zit er door heen wil niet nog een stuk op heftige zee varen. We besluiten dat Albertien naar huis vliegt. Ik heb een vriend, Frans, gevraagd met mij mee naar de Algarve te zeilen. De boot laten we in de Algarve overwinteren en ik vlieg ergens in oktober naar huis.

26 september Albertien is jarig we vieren het vandaag zonder familie of vrienden. Wel een beetje kaal als kado bedenken dat, dat de vliegreis naar Nederland is. We gaan brunchen bij soort bakker eethuisje met allemaal lekkere dingen. En ’s middags pakken we de Uber taxi naar de stad en dat is zeer betaalbaar bijna het zelfde als met de bus. Albertien heeft een Fado optreden uitgezocht. Het is inderdaad een prachtig optreden, we genieten ervan. Als het afgelopen is gaan nog even iets eten bij een lokaal restaurantje. En dan Uberen we weer naar de boot. Toch nog een geslaagde dag.

We gaan nieuwe plannen maken om volgend jaar te kijken wat we nog gaan doen. Hier rondvaren of misschien naar de Azoren, we weten het allemaal nog niet. Komt tijd komt raad, we zien wel.

 

Comments are closed.